Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

ZAŠPILAJ IN ZAKRIKAJ PO DOMAČE

V nedeljo, 21. januarja 2018, ob 15.00 uri  so obiskovalci do zadnjega kotička napolnili dvorano kulturnega doma v Jurovskem Dolu, kjer smo za njih pripravili zabavno prireditev  "Zašpilaj in zakrikaj po domače".
 
Prireditev sta v narečju hudomušno vodila plesalca  FS Jurovčan, Janja Roškarič in Alen Breznik, vmes pa pletla zanimivo zgodbo o krikanju – juckanju. S krikanjem ljudje izražamo veselje, ko dosežemo neke svoje cilje.  Najpogosteje krikajo svatje na porokah, sicer pa nam je poznana tradicija krikanja ali juckanja ob vasovanju, košnji, planinarjenju, pri pastirjih na planinah itn. Včasih so zakrikali tudi vojaki, ki so več let preživljali na frontah po hribih in planinah, da so si krepili samozavest. Poznana nam je zgodba o  sedmih bratih Zaletinger, z območja naše občine, iz prve svetovne vojne, ki so istočasno služili cesarju. Rudolf Zaletinger je leta  1915 zapisal v Slovenskem gospodarju: »Ko smo bili vsi trije brati v Galiciji, sem ga (Matijo) slišal  neko noč zajuckati, ko sem bil na straži. Poznal sem dobro njegov glas«.
 
Obiskovalci so nedeljski popoldan preživeli ob programu domače glasbe, pesmi, krikanja in humorja, ki so jo pripravili: Ansambel Zadetek, Veseli Jurovčani, Jurovski gadi, Ansambel Šenk, Ansambel Norost, Godci Folklorne skupine Jurovčan, Harmonikarja David Šerbinek in Grega Ornik. O najdbi bombe na Vurberku so pripravili parodijo člani Gledališkega društva Vurberk in publiko pošteno nasmejali. Krikarji – juckarji, Slavko Mihelič, Ivan Črnčec (Finštrov Hanek), Božo Harc st., Božo Harc ml. ter Jasmina Dreier, so s svojimi vložki popestrili  prireditev, z njimi pa je veselo zakrikala tudi publika.
 
V novem letu smo obiskovalcem ponudili novo prireditev, saj jih ob koncu leta nismo obiskovali s koledarji, kot je to tradicija v kraju. Dosegli smo osnovni namen, da so obiskovalci odhajali domov zadovoljni in nasmejani. Zbrane prostovoljne prispevke obiskovalcev bomo namenili za opremo Mladinske folklorne skupine Jurovčan.
 
Po prireditvi smo vsem obiskovalcev gostoljubno ponudili, "jüžno - krüh z zablom, lűk in kuklo", pa tudi dobre vinske kapljice ni manjkalo. Vse navedeno so  nam prispevali naši zvesti donatorji, za kar se jim iz srca zahvaljujem. Veselo druženje muzikantov, krikarjev in obiskovalcev, je trajalo do poznega večera.
 
Želimo, da ta prireditev postane tradicionalna. V bodočo jo bomo poskušali izvajali na prostem na osrednjem trgu v Jurovskem Dolu, v sklopu projekta oživitve trškega jedra, tako kot mnoge druge prireditve.
 
 
                                                             
                                                              Miroslav Breznik,
                                                              predsednik kulturnega društva in
                                                              organizacijski vodja FS Jurovčan
 
ansambel norostANSAMBEL ŠENKDAVID ŠERBINEKDavid Šerbinek in Grega OrnikGledališko društvo Vurbekgodci fs jurovčanJANJA IN ALENJanja in alen 1JUROVSKI GADIkrikarjiKRIKARJI 2krikarji anitaMIROSLAV BREZNIKOBČINSTVOVESELI JUROVČANIzadetekZADETEK 1
 
 
 

thumb Telovadnica na prostem2

plakatA3 Ozivitev trskega jedra ESRR

Vreme

Lokalnevolitve2018

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih