Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

ŽETEV 2000 ZLATIH ZRN V ZREČAH, 11.7.2015

Organizatorji SETVE 2014 in ŽETVE 2015 so bili Turistično-kulturno društvo Zreče. Pšenico so posejali na njivici v obliki srca v parku Term Zreče. Ker je tudi TD »Dediščina« v verigi društev, ki so 1999 posejali 2000 zrn pšenice za novo tisočletje, se udeležuje te vseslovenske akcije v upanju, da ne bo ostala to edina tradicija in spomin na blaginjo kruha in slovenske tradicije pridelovanja žitaric, moke in peke kruha ter drugih kmečkih navad. Začetniki so TD Babinci, Marjan Kos in njegovi takratni prijatelji v društvu. Od njih smo prevzeli verigo prijateljskega sodelovanja Jurovčani, od nas pa Zreče.Veriga je razpeta do Prekmurja, Ptujskih goric in ravnic, Primorja, skratka vsako leto se na setvi in žetvi predstavniki vseh društev dobimo in v obliki prijetnega druženja, kmečkih iger in prikazov starih načinov setve in žetve preživimo dan, spoznavamo kraje in ljudi, njihove posebnosti in navade.

11. 7. 2015 na čudovit sončen poletni da smo se skupaj z ostalimi društvi, ki sodelujejo v projektu, zbrali v prečudovitih Zrečah ob njivici pšenice v obliki srca. Najprej so se odvile kmečke igre, na katerih so sodelovali in se zabavali člani vseh društev, imeli smo super okusno pogostitev s tamkajšnjimi domačimi dobrotami. Po igrah so se nam predstavili Zreški gospodje s cepci, nadaljevalo se je z ročno žetvijo pšenice, ki jo je požela gospodinja njive skupaj z gospodarjem in ostalimi ženicami in kasneje prikaz žetve do samih zrn. Vse skupaj so popestrili muzikantje in majhni nadebudni folkloristi. Po žetvi so tamkajšnji člani društva spregovorili še nekaj spodbudnih besed za naprej. Preživeli smo lep dan, obkroženi s pozitivnimi ljudmi in upamo, da se bomo naslednjih dogodkov lahko udeležili v večjem številu. 

 

Tamara Greifoner

DSC 0218IMAG0087IMAG0093IMAG0094IMG 20150711 093000IMG 20150711 120614

thumb Telovadnica na prostem2

plakatA3 Ozivitev trskega jedra ESRR

Vreme

Lokalnevolitve2018

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih