Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

OBČANKA MARIJA FANEDL PREJEMNICA PLAKETE DRŽAVNEGA SVETA RS

Marija Fanedl iz Zg. Partinja, je med nagrajenci  Državnega sveta RS za leto 2017. Po prijavi kandidatke za to častno državno priznanje, izvedeno na predlog Župnijske  in  Nadškofijske Karitas Maribor,  je na praznični dan prostovoljcev, torek, 05.12.2017  v Ljubljani, v dvorani Državnega sveta, osebno  prejela plaketo Državnega sveta RS za  dolgoletno prizadevno  prostovoljno humanitarno delo. 
 
Med 35 prijavljenimi kandidati iz vse Slovenije, je komisija izbrala 14 nagrajencev, med  njimi  našo občanko Marijo Fanedl. 
 
Na podelitev državnega priznanja so nagrajenko spremljali  soprog Ivan,  predsednica in člani župnijske  Karitas, dekan g. Janko Goegner , župan Peter Škrlec  in  prijatelji. Bili  smo  prisotni na veličastni prireditvi v dvorani Državnega sveta, kjer sta nas ob prihodu pričakala državni svetnik Branko Šumenjak in poslanec Državnega zbora, Franci Breznik.  
 
Po koncu  prireditve  je bila v avli Državnega sveta pogostitev nagrajencev in udeležencev dogodka.  Vsi prisotni pa so se lahko posladkali tudi z Jurjevim vinom 2017, ki sta ga v znak spoštovanja do naše nagrajenke in z namenom promocije naše občine in kraja, donirala Občina Sv. Jurij v Slov. goricah in Vinogradništvo Križovnik.
 
Po prireditvi smo si ob vodstvu  poslanca Francija Breznika ogledali slovenski parlament. Obisk in ogled hiše slovenske demokracije smo zaključili s skupnim kosilom. 
 
Mariji (Marici) Fanedl iskreno čestitamo za visoko državno priznanje!
 
FANEDL1 FANEDL
 
Kratka obrazložitev: 
S svojim 18. letom je  Marica postala članica Rdečega križa, od leta 1981 pa vse do leta 1995 je bila  predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Sv. Jurij in jo uspešno vodila.
 
Leta 2000 je bila ustanoviteljica in nato 14 let predsednica  Župnijske Karitas Sv. Jurij. V vseh teh letih je zavzeto in odgovorno predsedovala in vsako leto organizirala dobrodelni koncert, srečelov in druge humanitarne dogodke. Izkupiček  je bil vedno namenjen posebej potrebnim pomoči (plačilo šole v naravi, plačila šolskih kosil, finančna pomoč družinam z invalidnimi otroci, pomoč družini po požaru,,..). Dosledno je skrbela za prejemanje živil, preko Nadškofijske Karitas Maribor, ki so se nato razdelila socialno ogroženim družinam in posameznikom v stiski.
 
Ob navedenem, je Marija v preteklosti sodelovala tudi še v raznih društvih: v Zvezi prijateljev mladine Maribor, Dramski sekciji Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, Društvu kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah, Turističnem društvu Dediščina in še kje. V letu 2014 je bila tudi prejemnica Jurjevega zlatnika, najvišjega priznanja, ki ga podeljuje Občina Sv. Jurij v Slov. goricah. 
 
 
Zapisala: Hermina Križovnik
 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih