Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

22. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

V četrtek, 21.12.2017, so članice in člani Občinskega sveta Občine Sv. Jurij v Slov. goricah zasedali na 22. redni seji, zadnji v letu 2017, na kateri so sprejeli predlagani Odlok o proračunu Občine Sv. Jurij v Slov. goricah za leto 2018 in tako podprli županov predlog načrtov in investicij v naslednjem letu. Med investicijami v naslednjem letu je potrebno izpostaviti predvsem ureditev ceste na Vardi (LC 203 131), preplastitev ceste LC 203 121 – Malna – Plodršnica, rekonstrukcijo ceste LC 203 102 – Sv. Ana – Ledinek – Dražen Vrh in ureditev ceste JP 703 407 – Zg. Partinje – Najdenik. S projektom Medgeneracijski center Telovadnica na prostem se je občina že prijavila na javni razpis LAS Ovtar Slovenskih goric, v nadaljevanju se načrtuje še prijava projekta Oživitev trškega jedra, s katerim se želi osrednji trg v Jurovskem Dolu še dodatno obogatiti z novimi dogodki in opremo (stojnice, oder idr).

Občinski svet je sprejel Tehnični pravilnik o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Sv. Jurij v Slov. goricah in potrdil Elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki. Občina Sv. Jurij v Slov. goricah je namreč skupaj z ostalimi občinami Upravne enote Lenart v lanskem letu razpisala koncesijo za opravljanje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov. Imenovana strokovna komisija, ki so jo sestavljali direktorji občinskih uprav občin, je v postopku konkurenčnega dialoga predlagala, da se sprejeme ponudba in podeli koncesija podjetju Saubermacher Slovenija d.o.o., ki je v ponudbi nastopilo skupaj s podjetjem CEROP d.o.o.

Zgoraj omenjena sprejeta predpisa, ki se bosta pričela uporabljati z začetkom leta 2018 sta predstavila predstavnik podjetja Saubermacher Slovenija d.o.o., Primož Gjerkiš in Franc Cipot, direktor podjetja CEROP d.o.o. iz Puconcev. Cena ravnanja s komunalnimi odpadki ostaja še naprej enaka kot doslej, sredi leta se bodo pričele uvajati določene spremembe, saj bodo ukinjeni ekološki otoki, ki so sedaj namenjeni odlaganju stekla, gospodinjstva pa bodo na domove prejela zabojnike za zbiranje odpadnega stekla. Še zmeraj bo mogoča brezplačna oddaja raznih frakcij v zbirnem centru v Lenartu, ki bo pa enkrat na teden odprt do 17. ure.

Članice in člani Občinskega sveta so na seji odločali tudi o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o sofinanciranju javnih kulturnih programov in projektov v Občini Sv. Jurij v Slov. goricah in Pravilnika o podeljevanju finančnih nagrad dijakom in študentom Občine Sv. Jurij v Slov. goricah. Sprejeta pa sta bila tako letni program športa kot tudi letni program kulture za prihodnje leto, na podlagi katerih se bodo izvedli javni razpisi za sofinanciranje športnih in kulturnih dejavnosti na območju Občine Sv. Jurij v Slov. goricah.

Ob koncu seje je bila letošnja vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, s sprejetjem sklepa, povečana za rast cen življenjskih potrebščin in bo v letu 2018 znašala 0,002463 EUR.

DSCN7767DSCN7770DSCN7772DSCN7774

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih