Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

USPEŠNI DIJAKI IN ŠTUDENTI NA SPREJEMU PRI ŽUPANU

Župan Peter Škrlec je v četrtek, 28.12.2017 priredil sprejem za dijake in študente, ki so bili v šolskem oz. študijskem letu 2016/2017 še posebej uspešni na različnih področjih njihovega udejstvovanja, prav tako pa so se prijavili na javni razpis za dodelitev finančnih nagrad dijakom in študentom, ki ga Občina Sv. Jurij v Slov. goricah razpisuje vsako leto. 

Županovega sprejema so se udeležile dijakinja Živa Waldhütter in študentke Helena Reisman, Rebeka Šnofl, Larisa Fras in Helena Zemljič. Sicer pa so bili med letošnjimi prejemniki finančnih nagrad še Sebastijan Valentan, Vesna Zemljič in Gregor Verbošt. 
 
Župan Peter Škrlec je v svojem nagovoru poudaril pomembnost izobraževanja in različnega udejstvovanja mladih na raznih področjih, ki jih zanimajo. Uspehi, ki jih posamezniki dosegajo, so tudi uspehi lokalne skupnosti, saj pripomorejo k večji prepoznavnosti, tako doma kot v svetu. Prisotnim prejemnicam nagrad je čestital ob doseženih uspehih in jim zaželel uspešnost tudi v prihodnje ter jim ob tem izročil še simbolično darilo. 
 
V nadaljevanju pa še nekaj o uspehih letošnjih prejemnikov finančnih nagrad.
 
Živa Waldhütter iz Srednjega Gasteraja je izdelala raziskovalno nalogo v programu Mladi za napredek Maribora 2017, in sicer na področju zgodovine z naslovom Politična dejavnost in umor Ivana Krambergerja. Z izdelano raziskovalno nalogo je temeljito raziskala delček zgodovine, ki se je oblikovala ravno v Jurovskem Dolu. 
 
Helena Reisman iz Zgornjega Gasteraja je magistrirala na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, po študijskem programu druge stopnje slovenski jezik in književnost, zaradi česar se ji priznava izobrazba druge bolonjske stopnje in podeljuje strokovni naslov magistrica profesorica slovenskega jezika in književnosti. Študentka je dosegala povprečno oceno v vseh leti študija 9,00. 
 
Sebastijan Valentan iz Jurovskega Dola je z magistrsko nalogo zaključil Fakulteto za kanonsko pravo na Papeški univerzi Santa Croce v Rimu oz. končal t.i. licentiat. 
 
Vesna Zemljič iz Jurovskega Dola ja skupaj s pevskim zborom II. gimnazije Maribor zaselda 1. mesto v kategoriji folk in 1. mesto v kategoriji mešanih pevskih zborov Mixea youth cahair na Mednarodnem zborističnem tekmovanju v Firencah. Prav tako pa je kot zlata maturantka zaključila srednješolsko izobraževanje, saj je uspešno opravila mednarodno maturo.
 
Helena Zemljič iz Jurovskega Dola je izkazala umetniško nadarjenost, saj je se je udeležila finala na državnem tekmovanju Festival mlade literature Urška 2017 in finala Pesniškega turnirja 2017 ter izdala pesniško zbirko v okviru projekta Kontejner. Helena Zemljišč je prispevala tudi strokovni članek Metafora – slika v interakciji, ki je bil izdan v Zborniku študentov oddelka za filozofijo.  
 
Rebeka Šnofl iz Spodnjega Gasteraja je z ekipo KMN Slovenske gorice v sezoni 2016/2017 nastopala kot kapetanka na državnem prvenstvu v futsalu za ženske in osvojila 1. mesto ter naslov državnih prvakinj v futsalu za ženske. 
 
Larisa Fras iz Spodnjega Gasteraja je z ekipo KMN Slovenske gorice v sezoni 2016/2017 nastopala na državnem prvenstvu v futsalu za ženske in osvojila 1. mesto ter naslov državnih prvakinj v futsalu za ženske. 
 
Gregor Verbošt iz Žitence je dosegel 1. mesto v teku na 1500 metrov na mednarodnem mitingu v atletiki v Novem mestu in 3. mesto v teku na 1500 metrov na državnem prvenstvu Slovenije za člane ter druge odlične rezultate na področju atletike. 

L4980 01L4980 02L4980 03L4980 04L4980 05L4980 06L4980 07L4980 08L4980 09L4980 10L4980 11L4980 12L4980 13

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih