Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

POZIV OBČANKAM IN OBČANOM OBČINE SV. JURIJ ZA SODELOVANJE V PROJEKTU HORTIKULTURNEGA DRUŠTVA MARIBOR - ZLATA VRTNICA 2018

Hortikulturno društvo Maribor vabi k udeležbi na ocenjevanju za Zlato vrtnico 2018 vse ljubitelje lepega, zelenega okolja iz Mestne občine Maribor in sosednjih občin Duplek, Miklavž na Dravskem polju, Sv. Jurij, Lenart, Sv. Trojica, Sv. Ana, Šentilj, Lovrenc na Pohorju, Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Selnica ob Dravi, Starše, Pesnica, Benedikt, Cerkvenjak, Ruše in Kungota.
 
V okviru projekta »Zlata vrtnica« se vsako leto podelijo priznanja in pohvale za dolgoletna prizadevanja, za tisti presežek pri urejanju in ohranitvi okolja, ki ga zabeležijo na terenu članice in člani ocenjevalnih komisij Hortikulturnega društva Maribor.
 
Društvo bo prihodnje leto praznovalo 150. Letnico delovanja. Olepševalno društvo v Mariboru je bilo ustanovljeno leta 1869 in se je skozi zgodovino svojega delovanja razvilo v regijsko društvo z imenom Hortikulturno društvo Maribor.
 
Njegova poglavitna naloga je bila zasaditev in ureditev parkov, drevoredov in parkovnih gozdov. Društvo je po pogodbi z graškim vrtnarjem Marauscheggom leta 1872 zasadilo vzhodni del mestnega parka. Zahodni del so uredili po prvonagrajenih načrtih mariborskega odvetnika  dr. Feldbacherja v letih 1889 do 1896. Postavili so glasbeni pavilijon in na ribniku leta 1872 naselili labode. Mestni park so v naslednjih desetletjih dograjevali in širili z novimi zasaditvami. Članice in člani  Hortikulturnega društva Maribor nadaljujemo tradicijo ozelenitve mariborskega mestnega parka.
 
Vloga društva se je v 149 letih spreminjala, v prvih desetletjih je gradilo javne zelene prostore in jih tudi vzdrževalo, po drugi svetovni vojni so skrb za park prevzele strokovne ustanove, Hortikulturno društvo Maribor pa se je usmerilo v širjenje vrednot hortikulture v mestni in primestnih občinah in pri tem dosega lepe uspehe.
 
Društvo deluje danes na področju turizma, varovanja narave  in ohranitve okolja s partnerji v 18 občinah. Hortikulturno društvo Maribor je član Štajerske turistične zveze, Občinske turistične zveze Maribor ter od leta 2017 tudi član Turistične zveze Slovenije. Uspešno so zaključili kandidaturo za izdajo t. i razglednične dopisnice, ki jo bo izdala Pošta Slovenije ob jubileju 150. letnice organiziranega delovanja Hortikulturnega društva Maribor ter bo naprodaj v vseh poslovalnicah pošte v Sloveniji.
 
S projektom »Zlata vrtnica« bodo tudi letos povezali 18 občin v katerih se zavedajo vpliva kakovostno urejenega bivalnega okolja na počutje lokalnih prebivalcev in turistov ter v širšem pomenu uresničevanja trajnostnega načela, da bo ohranjena narava na voljo tudi našim zanamcem.
 
Zainteresirane občanke in občane, ki bi želeli, da se tudi njihova ali sosedova okolica in vrt ovrednotita, vabijo k prijavi vse  do 15. septembra, vsak torek med 9. in 11. uro na telefonski številki 031 404 209 oz. elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po pošti na naslov Hortikulturno društvo Maribor, Tkalski prehod 4, 2000 Maribor.

thumb Telovadnica na prostem2

esrr

thumb ozivitev trskega jedra

Vreme

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih