Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

DRŽAVNE ŽENSKE KMEČKE IGRE

V soboto, 8.6.2019, se je pod šotorom v Jurovskem Dolu odvijal pomemben dogodek, saj so članice Društva kmečkih gospodinj  Sv. Jurij v Slovenskih goricah pod okriljem Zveze kmetic Slovenije organizirale 14. Državne ženske kmečke igre. Da so gostiteljice iger bile prav članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij, pa so bile zaslužne tri članice, ki so se lansko leto borile in priborile odlično tretje mesto. Prvo in drugo uvrščene tekmovalke prejšnjega leta so že bile gostiteljice iger, zato so se s predsednico Zveze kmetic Slovenije Ireno Ule odločile, da ta izziv prepustijo tretje uvrščenim. Glede na to, da igre še nikoli doslej niso potekale na Štajerskem, so članice Društva kmečkih gospodinj ta izziv s ponosom sprejele.

Čeprav gre predvsem za druženje in sprostitev, se je za tekmovanje v različnih igrah prijavilo kar 22 ekip iz različnih koncev Slovenije. Kot vsako leto je prireditev tudi tokrat vodila predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je v začetnem nagovoru povabila k besedi župana Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, Škrlec Petra, nato pa še predsednico Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah, Cecilijo Knezar. Pred samim začetkom tekmovanja, je sledil še kratek kulturni program z ubranimi glasovi Jurovskega okteta. 

V prvih štirih igrah so se preizkusile vse ekipe, kjer so morale tekmovalke preslikati grozd na drug list papirja in sicer z lepljenjem barvnih papirčkov v pravem zaporedju barv, nato so izdelovale bonbone, kjer so v barvne papirčke zavijale fižol in kamenčke, izdelovale so broške in v zadnji igri prvega kroga lepile cvetove rožic. Medtem, ko je komisija seštevala točke iz prvega kroga, je ponovno sledil kulturni program, kjer se je predstavila Folklorna skupina Jurovčan, mažoretke in trije mladi harmonikarji. 

V drugi krog štirih iger se je uvrstilo osem najboljših ekip in sicer DPŽ Škocjan, DK Dravska Dolina, Ribnica na Pohorju, DPŽ Selnica ob Dravi, DŽD Ljubljana Moste –Polje, DPŽ Idrija Cerkno, DK Šentilj, DKG Sv. Jurij in DPŽ Mirna Peč, ki je imela po točkah v prvem krogu krepko vodstvo.
V naslednjih štirih igrah so tekmovalke izdelovale stolp iz koruznih storžev in jih med seboj povezovale, sestavljati so morale sestavljanko z motivom Jurovskega Dola, da pa so igre bile tudi nekoliko razgibane in zabavne so tekmovalke v naslednji igri tekale in hitele polniti salamo z žitom, ki so ga prenašale iz vedra po žličkah nekaj metrov stran, pri zadnji igri pa so gostiteljice poskrbele tudi za smeh, saj so pripravile igro, ko je ena tekmovalka z zavezanimi očmi jemala oblačila iz velike vreče polne raznih oblačil, jih dajala drugi, le ta pa je nosila oblačila k tretji tekmovalki, ki se je oblačila. Niti vročina, ki je bila tisti dan, tekmovalk ni odvrnila od tega, da ne bi oblekle vsega, kar so dobile pod roke. 

Po zaključnem seštevanju točk je z veliko prednostjo zmagala ekipa DPŽ iz Mirne Peči, ki je zmago slavila že predlani, z enakim številom točk pa sta se za drugo in tretje mesto z dodatno igro borili ekipi iz DPŽ Selnice ob Dravi, ki je nato končala na drugem mestu in DK Dravske Dolin , na tretjem mestu. Sledilo je še podeljevanje pokalov in nagrad, ki so ga opravili župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, predsednica Zveze kmetic Irena Ule in predsednica domačega društva Cecilija Knezar. Ob prijetni glasbi ansambla pa je bilo veselo vse do poznih večernih ur.

Zapisala: Cecilija Knezar

62151767 2275920539391816 1372512943249293312 o64413981 2275919802725223 1710933388099059712 o

Foto: Uroš Brumen

thumb Telovadnica na prostem2

esrr

thumb ozivitev trskega jedra

Vreme

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih