Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

SIMPOZIJ O KMETU IN POLITIKU POD NJEGOVO TRTO

                                    
V soboto, 24.08.2019 ob 18. uri je v okviru operacije »Oživitev trškega jedra«, ki je sofinancirana s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, potekal Simpozij o kmetu in politiku pod njegovo trto. Simpozij, ki se je nameraval odvijati na trgu, pod Roškarjevo trto, potomko Stare trte iz Lenta,  je bil zaradi napovedanega slabega vremena, prestavljen v Kulturni dom Jurovski Dol. 
 
Simpozij o kmetu in politiku pod njegovo trto je bil predstavitveni dogodek ob izdaji knjige o Ivanu Roškarju – narodnem politiku iz Slovenskih goric, avtorjev Milene Kokol, učiteljice zgodovine in geografije in Aleksandra Purgaja, katerega so s svojo prisotnostjo počastili Franc Bogovič, evropski poslanec, Franc Breznik, poslanec Državnega zbora RS in predsednik Odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Marjan Podobnik, predsednik SLS, Suzana Lara Krause, podpredsednica SLS, dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea, Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva Rudolfa Maistra Maribor, Stane Kocutar, zgodovinar, mestni viničar in skrbnik Stare trte na Lentu, dr. Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor ter Vesna Breznik, ravnateljica JVIZ in VVZ OŠ Jožeta Hudalesa. 
 
Župan Peter Škrlec je pozdravil vse prisotne v kulturnem domu in povedal, da je vesel, da današnjo večer namenjamo znanemu Jurovčanu, ki se je neumorno boril za pravice kmeta, Ivanu Roškarju.  Povedal je, da se želi ob tem dogodku še posebej zahvaliti avtorjema knjige, Mileni Kokol in Aleksandru Purgaju, ki sta jo spisala za svojo dušo in predvsem za ljudi. 
 
Vse zbrane sta nagovorila tudi evropski poslanec Franc Bogovič in poslanec Državnega zbora RS, Franc Breznik. 
 
Avtorja izdane knjige, Milena Kokol in Aleksander Purgaj sta ob izdaji knjige o Ivanu Roškarju spregovorila o tem, kako sta se pisanja lotila, kje sta pridobivala gradivo, v nadaljevanju pa sta predstavila spoštovanja vredno politično pot in delo Ivana Roškarja. Ivana Roškarja je v kontekst časa in prostora postavil tudi dr. Marjan Toš, ki je ob tej priložnosti zapisal krajši referat, ki ga objavljamo spodaj. 
 
Ob koncu dogodka je spregovoril tudi Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je avtorjema čestital ob izdaji knjige in občino pozval k razmisleku, da se uredi Roškarjev mlin na Malni. 
 
Za glasbeni vložek so poskrbeli tamburaši Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci in citrarka Nada Svetina. 
 
Avtorja knjige Milena Kokol in Aleksander Purgaj pa sta ob tej priložnosti pripravila tudi razstavo o Ivanu Roškarju, ki je na ogled v prostorih kulturnega doma še do 06.09.2019. 
 
 
                                                                                  slika
 
 Exp full 2386Exp full 2399Exp full 2403Exp full 2406Exp full 2451Exp full 2457Exp full 2470Exp full 2482Exp full 2495Exp full 5923Exp full 5938Exp full 5948Exp full 5953Exp full 5963Exp full 5977Exp full 5997Exp full 6004Exp full 6015Exp full 6032Exp full 6041Exp full 6069
 
 
 
 
 

thumb Telovadnica na prostem2

esrr

thumb ozivitev trskega jedra

Vreme

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih