Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

NASTOP NA I. DELU DRŽAVNEGA SREČANJA ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN V BELTINCIH 23.7.2017

Folklorna skupina Jurovčan, Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, je 23.7.2017 nastopila na I. delu  državnega srečanja odraslih folklornih skupin »LE PLESAT ME PELJI«,  ki je potekalo na odru beltinškega parka v Beltincih, v okviru 47 mednarodnega folklornega festivala, v organizaciji Javnega sklada R Slovenije za kulturne dejavnosti.

Predstavila se je z odrsko postavitvijo Kaj če jirgeca dobim, avtoric Cilke Neuvirt in Darinke Kramberger.

Na podlagi letošnjega  izbora državnih strokovnih selektorjev Mirka Ramovša in dr.  Urše Šivic, so v Beltincih nastopile še Folklorna skupina Dragatuš, Vodilna skupina Folklornega društva Kres Novo mesto, Mladinska folklorna skupina Akademsko kulturno – umetniškega društva Kolo Koper, Mladinska folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda Mengeš, Akademska folklorna skupina Ozara Kranj in Folklorna skupina Sveti Jurij ob Ščavnici.

Kot gostji sta na tem srečanju nastopili Folklorna skupina KUD Matija Gubec iz Zgornje Stubice in Folklorna skupina KUD Metković.

Vse izbrane in nastopajoče folklorne skupine so prejele zlato plaketo za uvrstitev na državno srečanje. Njihove nastope so spremljali člani strokovne komisije,  Klavdija Žabot, Leonida Novak in Petra Trobec, ki posebnih priznaj posameznih folklornih skupinam, ni podela, ker je bila mnenja, da nobena posebej ni izstopala.

Tudi mladinska FS Jurovčan je z odrsko postavitvijo Čindara, avtoric Nevenke Gungl in Cilke Neuvirt,  dosegla regijski nivo in nastopila na Regijskem srečanju odraslih folklornih skupin, kakor tudi odrasla FS Jurovčan, 10.junija 2017 v Lenartu, v organizaciji Javnega sklada R Slovenije za kulturne dejavnosti OI Lenart.

Čestitam vsem članom mladinske in odrasle FS Jurovčan (mentoricam, godcem, plesalkam  in plesalcem ter garderoberki)  za odlično pripravljene programe, kostumsko podobo in izvedbo nastopov v celoti na območnem, regijskem in državnem srečanju odraslih folklornih skupin v letu 2017.


Predsednik društva in organizacijski vodja FS Jurovčan, Miroslav Breznik

Beltinci - 2017 - 1Beltinci - 2017 - 3Beltinci 2017- 2Beltinci 2017- 4Beltinci 2017- 5Beltinci 2017 -21Beltinci 2017 -28Beltinci 2017 -Janja in MIlanBeltinci 2017 - 6Beltinci 2017 - 7Beltinci 2017 - 8Beltinci 2017 - 9Beltinci 2017 - 10Beltinci 2017 - 11Beltinci 2017 - 12Beltinci 2017 - 13Beltinci 2017 - 14Beltinci 2017 - 15Beltinci 2017 - 16Beltinci 2017 - 17Beltinci 2017 - 18Beltinci 2017 - 19Beltinci 2017 - 20Beltinci 2017 - 22Beltinci 2017 - 23Beltinci 2017 - 24Beltinci 2017 - 25Beltinci 2017 - 26Beltinci 2017 - 27Beltinci 2017 - 29Beltinci 2017 - Aleksej in AmadejaBeltinci 2017 - godciBeltinci 2017 - JanjaBeltinci 2017 - Janja in JirgecBeltinci 2017 - klobučkanjeBeltinci 2017 - pevkeBeltinci 2017 - predsednik parlamentga in publBeltinci 2017 - skjupinska - 4Beltinci 2017 - skupinskaBeltinci 2017 - skupinska - 1Beltinci 2017 - skupinska naslovnaBeltinci skupinska - 3

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih