Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

Kardinal Rode na obisku v Jurovskem Dolu

V Jurovski Dol se je 06. septembra 2017 pripeljal slovenski kardinal dr. Franc Rode, ki je sprejel povabilo našega domačina duhovnika mag. Sebastijana Valentana, doktorskega študenta kanonskega prava na papeški univerzi Santa Croce v Rimu.
Gospod kardinal se je s svojim tajnikom mag. Matejem Pavličem najprej ustavil na Sebastijanovem domu, kjer so ga poleg njegovih domačih pričakali še župnik in dekan mag. Janko Goergner, poslanec Državnega zbora Jožef Horvat, župan občine Cankova Drago Vogrinčič in Zoran Car, kaplan iz Ljutomera.
Po kosilu in veselem druženju je visokega gosta v prostorih občine sprejel tudi župan Peter Škrlec. Predstavil mu je organiziranost Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, njeno delovanje in načrte za prihodnost, ter s čem se pretežno ukvarja tukajšnje prebivalstvo. Kardinala je zanimalo, kakšno je sodelovanje med občino in župnijo. Župan in župnik sta se strinjala, da je sodelovanje odlično.
Kardinal dr. Franc Rode se je rodil leta 1934 na Rodici. Po koncu druge svetovne vojne je z mnogimi Slovenci odšel v Argentino. Študiral je v Buenos Airesu, kjer je vstopil k lazaristom. Po devetletnem študiju filozofije je odšel na študij v Rim, kjer je študiral teologijo. Študij je nadaljeval v Parizu, kjer je leta 1963 promoviral za doktorja teologije. Leta 1965 se je vrnil v domovino, kjer je kmalu postal honorarni in nato redni profesor veroslovja in misiologije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Pozneje je prevzel še predavanja iz modernega ateizma. Kot strokovnjak je bil leta 1973 imenovan za konsultatorja Tajništva za neverne v Rimu. Od leta 1977 je bil član podobnega tajništva pri Jugoslovanski škofovski konferenci. Bil je tudi provincial slovenskih lazaristov. Leta 1997 je na položaju ljubljanskega nadškofa in metropolita zamenjal Alojzija Šuštarja. Na tem položaju je ostal do leta 2004, ko ga je papež Janez Pavel II. imenoval za prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. 24. marca 2006 ga je papež Benedikt XVI. na konzistoriju povišal v kardinala. Službo prefekta kongregacije je ob upokojitvi odložil leta 2011. Še vedno je član številnih vatikanskih kongregacij in svetov, ki pomagajo papežu pri vodstvenem poslanstvu. Je najvišje pozicionirani Slovenec v vrhu Katoliške cerkve. S papežem Frančiškom se poznata še iz Argentine. Dejstvo, da se tikata, pa kaže na njuno dolgoletno prijateljstvo.
Veseli in počaščeni smo bili tega visokega obiska. Gost je s seboj v večno mesto ponesel vino Slovenskih goric, ki ga bo spominjalo na lepoto in gostoljubnost naših krajev in ljudi.

DSCN7516-PDSCN7517-PRode foto 002

Vreme

bannervolitveobcina2014

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih