Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Čebelarsko društvo Sveti Jurij

Naslov: Jurovski Dol 2
            2223 JUROVSKI DOL

Predsednik: Stanislav Senekovič
                   
Tajnik: Metka Senekovič

Blagajnik: Metka SENEKOVIČ

Nadzorni odbor: Ivan LEŠ
                           Ferdo VALENTAN
                           Sandi RECEK

RAZVITJE PRAPORJA DRUŠTVA ČEBELARJEV SVETI JURIJ

Program se je odvijal v nedeljo, 27.06.2010 na trgu v Jurovskem Dolu.

Nastopajoči:
- Jurovski oktet
- folklorna skupina Jurovčan
- mažuretna skupina
- harmonikaš Tilen
- nastop mlade čebelarke

ČEBELARSTVO
Zgodovina sega v čas po zadnji ledeni dobi . Prve dokaze najdemo na jamskih slikah, ki datirajo več kot 10.000 let pred našim štetjem. Človeku je med bil posladek, zato je iznašel različne motive, kako prit do medu, kar so pravzaprav začetki čebelarstva. S časoma ljudje niso več uničevali čebel, da bi prišli do medu, pač pa so odvzeli le del sladkih zalog. Pravo čebelarstvo se je začelo s prenosom čebel iz njihovega doma, gozda, v bližino človekovih bivališč. V naših krajih je čebelarstvo ugnalo drugačno pot, ki jh je botrovala naselitev Slovanov. Za Slovane je bil značilen poseben odnos do čebel. Slovanski panji so dejansko bili panji oziroma drevesna dupla, v katera so naseljevali čebele. Panje so nastavljali po gozdu, kar so začetki pašnega reda. Najnovejša akcija čebelarjev je kampanja za ohranitev čebel, s katero želijo doseči sprejem čebelarskega zakona, ki bi opredelil ustrezne ukrepe za varovanje čebel.

ČEBELARSKO DRUŠTVO SV . JURIJ
Iz strani zapisov je moč razbrati, da je družina štela na začetku leta 1956, 15 rednih članov, da je v odboru bil predsednik, tajnik, blagajnik, gospodar, poverjenik za čebelje bolezni, za čebeljo pašo, dva preglednika računov in še dva odbornika. Dne 6 . januarja 1956 se je vršil prvi občni zbor predvidevati je, da ustanovni. Leta 1966 je bilo že 22 članov in čebelarski okoliš je imel 6 katastrskih občin ali krajev: Partinje, Varda, Jurovski Dol, Malna, Gasteraj in Žitence. Izvolili so tudi kurirja Jožeta Štandekerja, vodili pa so evidenco članov in nečlanov in seznam naročnikov Slovenskega čebelarja. Iz zapisov lahko tudi ugotovimo, da so posamezniki čebelarili že veliko pred ustanovitvijo društva; npr . Alojz Knuplež od leta 1946, Franc Zarnec od leta 1946, Franc Šnofl od leta 1932, Jože Škrlec čebelari od leta 1950, Franc Zarnec st. od leta 1924, Franc Lešnik od leta 1936, Franc Tršavec od leta 1935, Franc Zarnec ml. od leta 1946. Danes ČD šteje 18 starejših članov in 13 mladih čebelarjev iz osnovne šole Jožeta Hudalesa, kjer zagnano delajo s pomočjo mentorice Majde Kolarič .

Za trakove so prispevali:
ČZS, ČZM, občina Sv . Jurij v Slov. goricah, ČD Velka Sladki Vrh, ČD Sv. Ana, ČD Sv . Trojica, ČD Hoče, ČD Peter Močnik Studenci – Pekre, RK Sv . Jurij, PGD Sv. Jurij,  LD Sv . Jurij, KUD Ivan Cankar, Društvo kmečkih gospodinj Sv. Jurij, Športno društvo Sv . Jurij, Turistično društvo Dediščina, Okrepčevalnica pri Ančki, Breznik Emica s.p., Kamnoseštvo Boris Holer, Rajšp Dominik, Družina Kukovec, Špindler Ivan, Ošlak Martin, Šenveter Janez, Grager Alojz, Leš Ivan, Črnčec Karel, Senekovič Stanislav, Senekovič Metka, Mlakar Alojz in Purgaj Sandra.

Za zlate žebljičke so prispevali:
Zorec Jože, Lenart Anton, Kondrad Anton, Križan Vinko, Bauman Milan, Kraner Roman, Breznar Goran, Rola-Bauman, Zorec Milan, Mukenauer Amadej, Kraut Igor, Krautič Danijel, Črnčec Miro, Cesar Denis, Ornik Ivan, Korošec Drago, Brodnjak Edi, Fras Ignac, Bohorč Zdravko, Zarnec Zdravko, Demšar David, Verbošt Branko, Lešnik Katarina, Valentan Ferdinant , Kurnik Milan , Zeletinger Bogomila , Mlakar Jože , Dajčman Danica , Vuzem Marjan, Fanedl Ivo, Ribič Lidija, Fanedl Ivan, Škrlec Terezija, Škrlec Oto, Korošec Miran, Breznik Vlado, Gornik Dragica, Šenveter Katarina, Senekovič Milan, Senekovič Franc, Senekovič Barbara, Grah Srečko, Krajnc Franc, Majcenič Franc, Komperšak Jože, Senekovič Albin, Marčič Dragan, Šamperl Edvard, Ribič Dušan, Divjak Ivan, Črnčec Karel, Trebušak Marjan , Agrolist d.o.o, Škrlec Jože, Škrlec Ivan, Škrlec Robi, Najdenik Dejan, Muhič Branko, Muhič Branko ml., ČD Ruše, ČD Rače, ČD Pragersko, ČD Maribor mesto, Vogrinec Vladimir in Bauman Jože.

Za srebrne žebljičke so prispevali:
MM Karamel, Toplak Vlado, Knuplež Janez, Najdenik Slavko, Leš Alojz, Kolarič Janez, Vajhandl Gizela, Najdenik Franc, Toplak Boris, Gričar Tanja, Korošec Jože, Vogrinec Miran, Pavalec Karel, Arcet Borut, Domajnko Stane, Majer Mirko in Breznik Vojko.

Za delovanje društva so prispevali :
Občina Sv . Jurij , Zvonko Drozg , Slavica Strnad , Branko Senekovič , Andreja Zarnec , Jože Babšek , Anica Zarnec , Marija Divjak , Cecilija Koser , Maks Horvat , Jože Šlebinger , Jože Črnčec in Roman Kraner .

Botri čebelarskega prapora so:
Boris Demšar, Venčeslav Predan, Ivan Črešnar, Jože Senekovič.


Čebelarsko društvo Sv. Jurij se zahvaljuje vsem društvom, vsem nastopajočim in vsem donatorjem.

Pripravila : Aleksandra Purgaj

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih