Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Društvo vinogradnikov Sveti Jurij

Naslov: Jurovski Dol 2
2223 JUROVSKI DOL

Predsednik: Ivan TOPLAK
Telefon: 041 402 065

VABILO NA SREČANJE VINOGRADNIKOV NA VINCENCOVO IN PREDAVANJE NA TEMO: REZ VINSKE TRTE

  V  A  B  I  L  O

Kmetijska svetovalna služba Lenart in Društvo vinogradnikov  Sv. Jurij v Slov. goricah, Jurovski Dol vas vabita, da se udeležite izobraževanja vinogradnikov, ki bo: 

v četrtek 19. januarja 2017,

s pričetkom ob 10.00  uri v prostorih Kulturnega doma v Jurovskem Dolu.


Srečanje Vinogradnikov na »Vincencovo«

Praznik svetega Vincenca, vincencovo ali vincekovo, kot mu rečejo na Hrvaškem in v delu Slovenije ob vzhodni, hrvaški meji, tradicionalno pomeni začetek del v vinogradih oziroma čas za prvo rez trt. Praznujemo ga 22. januarja, na god svetega Vincenca, ki je zaščitnik vinogradov in vinogradnikov.Na ta dan si vinogradniki voščijo srečno vinogradniško novo leto, po stari navadi pa pred sončnim vzhodom odrežejo rodno šibo trte, jo dajo v vodo in postavijo na toplo. Ozelenela trta pokaže, kako je prezimila in kakšno letino lahko vinogradnik pričakuje. Vincencovo na Hrvaškem praznujejo predvsem v Medžimurju in Hrvaškem Zagorju, pri nas pa v krajih ob vzhodni slovensko-hrvaški meji, kot sta Bizeljsko in Haloze.

Predavanje na temo: REZ VINSKE TRTE
- značilnosti gojitvenih oblik in ustrezne razdalje sajenja,
- vzgojna rez v prvih letih in obvezna regulacija pridelka,
- opora vinske trte,
- osnovni principi rezi, odrejanje obremenitve glede na stanje vinograda in posamezne trse,
- pomlajevanje trsov.

Z nami bo ROMAN ŠTABUC specialist za vinogradništvo iz KGZS Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Na predavanju bodo prisotni predstavniki Podjetja METROB, ki naše področje pokriva z oskrbo z zaščitnimi sredstvi in tehničnimi pripomočki.

Vabljeni vsi, ki opravljate rez vinske trte v vinogradu, da si obnovite znanje o  vzgoji vinske trte.

 

DRUŠTVO VINOGRADNIKOV                           KMETIJSKA SVETOVALNA
SV. JURIJ                                                           SLUŽBA LENART
Ivan Toplak, predsednik                                   Franc Senekovič


                                                                        

V slovenskem ljudskem izročilu obstaja kar nekaj vremensko-vinogradniških pregovorov, recimo:

"Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori,
ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči."

"Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije." 

"Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti."

 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih