Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Kulturno društvo Ivan Cankar

Podatki o kulturnem društvu:

NASLOV: Kulturno društvo Ivan Cankar Jurovski Dol, Jurovski Dol 1, 2223 Jurovski Dol
DAVČNA ŠTEVILKA: 90500385 - nismo zavezanec za DDV
MATIČNA ŠTEVILKA: 5059135
Telefon: 02/720 52 06  
Gsm: 041 414 402

Elektronsko pošto sprejema predsednik društva: kdic.jurovskidol@gmail.com

ZASTOPNIK DRUŠTVA:
Miroslav BREZNIK, roj. 27.7.1957, stanujoč Jurovski Dol 108.

Obiščite jih na spletni strani: http://kdic-jurovskidol.si

BOŽIČNI KONCERT JUROVSKEGA OKTETA

»Emanuel - Bog z nami je praznik novega Življenja.
To je znamenje, da Bog še ni obupal nad človekom.
Nasprotno, ko je bila noč najtemnejša in človeška beda največja,
se je zgodilo.«
 
V torek, 26.12. 2017, na praznik sv. Štefana in na dan slovenske samostojnosti in enotnosti, je Jurovski oktet priredil  že tradicionalni božični koncert. Z božično pesmijo ter mislimi o pričakovanju prihoda novega življenja  smo obudili spomin na dogodek pred več kot dva tisoč leti, ko se je daleč od zunanjega blišča in vrveža, v najhujši revščini - v hlevu,  rodilo Življenje.
 
Da bi v naši župniji praznovali tako, da bi bil  božič osrečujoč praznik, smo se zbrali na že 8. božičnem koncertu Jurovskega okteta, ki so ga s svojim petjem obogatile pevke  ljudskih pesmi društva upokojencev  Lenart pod vodstvom Milke Cartl in mlada domača organistinja Jasmina Zorjan, ki je na orglah izvajala variacije na Sveto noč skladatelja Josefa Latzelsbergerja. Obiskovalce koncerta ter vse nastopajoče je pozdravil tudi dekan in domači župnik Janko Görgner. 
 
Ob poslušanju nežnih melodij božičnih pesmi smo spoznali, da je drobceno dete, ki ga je revna mati povila v skrivnem hlevu luč, ki nas greje v hladni zimski noči in nam osvetljuje pot skozi mračen gozd, da se ne spotikamo ob skalah. Preprosta božična zgodba nas je ponovno opomnila, da za srečo ne potrebujemo velikih besed in obilja, samo ljubezen moramo vsak trenutek nositi v sebi.
 
Koncert smo sklenili s pesmijo, brez katere si ne moremo predstavljati svetonočnega slavja. Zapeli smo jo vsi skupaj, pevci Jurovskega okteta, naše pevske gostje ter vsi obiskovalci koncerta ob orgelski spremljavi naše Jasmine, da je  tišina,  o kateri pesem govori, prevzela  in napolnila naša srca. Prav iz vseh grl je zadonelo: »Sveta noč, blažena noč«. 
 
Po končanem koncertu smo se zbrali na trgu pred cerkvijo, kjer smo si segli v roke  ob kozarčku kuhanega ter se ob  prijetnem klepetu posladkali z domačimi dobrotami. 
 
Zapisala: Vida Ornik
 
 Exp 9699Exp 9707Exp 9722Exp 9754Exp 9770Exp 9796Exp 9809Exp 9840Exp 9849         
Foto: Maksimiljan Krautič 
 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih