Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Kulturno društvo Ivan Cankar

Podatki o kulturnem društvu:

NASLOV: Kulturno društvo Ivan Cankar Jurovski Dol, Jurovski Dol 1, 2223 Jurovski Dol
DAVČNA ŠTEVILKA: 90500385 - nismo zavezanec za DDV
MATIČNA ŠTEVILKA: 5059135
Telefon: 02/720 52 06  
Gsm: 041 414 402

Elektronsko pošto sprejema predsednik društva: kdic.jurovskidol@gmail.com

ZASTOPNIK DRUŠTVA:
Miroslav BREZNIK, roj. 27.7.1957, stanujoč Jurovski Dol 108.

Obiščite jih na spletni strani: http://kdic-jurovskidol.si

ZAŠPILAJ IN ZAKRIKAJ PO DOMAČE

V nedeljo, 21. januarja 2018, ob 15.00 uri  so obiskovalci do zadnjega kotička napolnili dvorano kulturnega doma v Jurovskem Dolu, kjer smo za njih pripravili zabavno prireditev  "Zašpilaj in zakrikaj po domače".
 
Prireditev sta v narečju hudomušno vodila plesalca  FS Jurovčan, Janja Roškarič in Alen Breznik, vmes pa pletla zanimivo zgodbo o krikanju – juckanju. S krikanjem ljudje izražamo veselje, ko dosežemo neke svoje cilje.  Najpogosteje krikajo svatje na porokah, sicer pa nam je poznana tradicija krikanja ali juckanja ob vasovanju, košnji, planinarjenju, pri pastirjih na planinah itn. Včasih so zakrikali tudi vojaki, ki so več let preživljali na frontah po hribih in planinah, da so si krepili samozavest. Poznana nam je zgodba o  sedmih bratih Zaletinger, z območja naše občine, iz prve svetovne vojne, ki so istočasno služili cesarju. Rudolf Zaletinger je leta  1915 zapisal v Slovenskem gospodarju: »Ko smo bili vsi trije brati v Galiciji, sem ga (Matijo) slišal  neko noč zajuckati, ko sem bil na straži. Poznal sem dobro njegov glas«.
 
Obiskovalci so nedeljski popoldan preživeli ob programu domače glasbe, pesmi, krikanja in humorja, ki so jo pripravili: Ansambel Zadetek, Veseli Jurovčani, Jurovski gadi, Ansambel Šenk, Ansambel Norost, Godci Folklorne skupine Jurovčan, Harmonikarja David Šerbinek in Grega Ornik. O najdbi bombe na Vurberku so pripravili parodijo člani Gledališkega društva Vurberk in publiko pošteno nasmejali. Krikarji – juckarji, Slavko Mihelič, Ivan Črnčec (Finštrov Hanek), Božo Harc st., Božo Harc ml. ter Jasmina Dreier, so s svojimi vložki popestrili  prireditev, z njimi pa je veselo zakrikala tudi publika.
 
V novem letu smo obiskovalcem ponudili novo prireditev, saj jih ob koncu leta nismo obiskovali s koledarji, kot je to tradicija v kraju. Dosegli smo osnovni namen, da so obiskovalci odhajali domov zadovoljni in nasmejani. Zbrane prostovoljne prispevke obiskovalcev bomo namenili za opremo Mladinske folklorne skupine Jurovčan.
 
Po prireditvi smo vsem obiskovalcev gostoljubno ponudili, "jüžno - krüh z zablom, lűk in kuklo", pa tudi dobre vinske kapljice ni manjkalo. Vse navedeno so  nam prispevali naši zvesti donatorji, za kar se jim iz srca zahvaljujem. Veselo druženje muzikantov, krikarjev in obiskovalcev, je trajalo do poznega večera.
 
Želimo, da ta prireditev postane tradicionalna. V bodočo jo bomo poskušali izvajali na prostem na osrednjem trgu v Jurovskem Dolu, v sklopu projekta oživitve trškega jedra, tako kot mnoge druge prireditve.
 
 
                                                             
                                                              Miroslav Breznik,
                                                              predsednik kulturnega društva in
                                                              organizacijski vodja FS Jurovčan
 
ansambel norostANSAMBEL ŠENKDAVID ŠERBINEKDavid Šerbinek in Grega OrnikGledališko društvo Vurbekgodci fs jurovčanJANJA IN ALENJanja in alen 1JUROVSKI GADIkrikarjiKRIKARJI 2krikarji anitaMIROSLAV BREZNIKOBČINSTVOVESELI JUROVČANIzadetekZADETEK 1
 
 
 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih