Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Kulturno društvo Ivan Cankar

Kulturno društvo Ivan Cankar Jurovski Dol

Jurovski Dol 1
2223 Jurovski Dol

Davčna številka: 90500385 - nismo zavezanec za DDV
Matična številka: 5059135

e-pošto sprejema predsedenik društva: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Predsednik: Miroslav Breznik, Jurovski Dol 108, 2223 Jurovski Dol
                      tel.: 041 414 402,  e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Podpredsednik: Franc Črnčec, Jurovski Dol 84, 2223 Jurovski Dol
                      tel.: 040 556 056, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Folklorna skupina Jurovčan

Kulturno društvo Ivan Cankar Jurovski Dol
Jurovski Dol 1, 2223 Jurovski Dol

ODRASLA FOLKLORNA SKUPINA JUROVČAN

Organizacijski vodja: Miroslav Breznik, tel.: 041 414 402, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Strokovni vodja - mentor: Cilka Neuvirt, tel.: 02 7205 040, 041 752 652
Strokovni vodja - mentor: Darinka Kramberger, tel.: 051 342 357, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

MLADINSKA FOLKLORNA SKUPINA JUROVČAN

Organizacijski vodja: Miroslav Breznik
Strokovni vodja - mentor: Nevenka Gungl, tel.: 031 637 728, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Jurovski oktet

Organizacijski vodja: Franc Črnčec, tel.: 02 7205 041, 040 556 056, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Strokovni vodja - mentor: Franc Divjak, tel.: 041 558 030

Likovna skupina

Organizacijski vodja: Stane Jankovič, tel.: 041 456 964, 041 492 183, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dramska skupina

Organizacijski vodja: Vida Ornik, tel.: 031 253 558, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Po poteh sakralne in profane stavbne kulturne dediščine

Folklorna dejavnost v Jurovskem Dolu

LITERARNI VEČER »OB SKODELICI KAVE« V JUROVSKEM DOLU

V letošnjem letu, ki ga imenujemo tudi Cankarjevo leto, mineva 100 let od smrti slovenskega pisatelja Ivana Cankarja.  V razgibanih jesenskih dneh  leta 1918, ob minevanju prve svetovne vojne in Maistrovi ubranitvi slovenske severne meje, v tem bučnem prelomu časa je izzvenela pesem Cankarjevega življenja. Njegovo ime s ponosom nosi tudi kulturno društvo Ivan Cankar v Jurovskem Dolu. Tako smo v četrtek, 8. novembra v avli Fredija Neuvirta  pripravili literarni večer, ki smo ga ljubiteljski kulturni ustvarjalci naslovili »Ob skodelici kave«. Z literarnim večerom smo želeli osvežiti in osvetliti Cankarjevo človeško podobo, kakor se je umaknila iz tuzemskega življenja pred stotimi leti. S poznavanjem Cankarjevega  življenja lahko  bolje razumemo njegova dela, v katerih je odpiral najtišje kamrice svojega srca na svoji življenjski poti, ki mu je štela tri velike postaje: Vrhnika, Dunaj in Ljubljana.

Cankarjevo otroštvo in mladost je zaznamovalo veliko pomanjkanje in revščina. Skrb za veliko družino je padla na ramena matere, ki je otroke preživljala kot dninarica pri premožnih kmetih. Cankarju je bila mati v mislih, če je pisal o trpeči ženi, o ljubezni, ki se bori z bedo in pomanjkanjem, o večni veri v pravico, ki se mora izkazati ... Z materino podobo, ki so jo ozarjali mladostni spomini, mu je stalo ob strani na njegovi strmi poti tudi njegovo globoko usmiljenje do slabotnih in blodečih, a hrepenečih po luči in svetlobi.

Cankar je v svojem skoraj enajstletnem bivanju na Dunaju  napisal skoraj polovico svojih povesti, romanov in  nekaj dram. A vendar ga je srce vleklo domov v želji in upanju, da si najde »vsaj kako prepeličje gnezdo«.  In v iskanju tega gnezda je med novembrom 1910 in majem 1911 živel pri prijatelju Lojzu Kraigherju v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. In to obdobje Cankarjevega življenja nam je podrobneje predstavil gost literarnega večera,  Tone Partljič.  Pripovedovanje je začinil z njemu značilnimi izbranimi besedami in telesno mimiko. Na literarnem večeru smo uprizorili tudi znamenito Cankarjevo črtico Skodelica kave.

Ker smo želeli, da se večer zaključi v Cankarjevem duhu, kot ga je živel na Rožniku, torej v veselem in družabnem razpoloženju, smo se ustvarjalci in obiskovalci literarnega večera okrepčali  ob skodelici kave in ponovno dali besedo  gospodu Partljiču, ki je z nami podelil še marsikatero podrobnost iz Cankarjevega, pa tudi iz svojega dela in življenja.

Literarni večer smo sooblikovali: vokalna skupina Iskrice, pianista Domen Korošec in Nika Ornik, Andreja Plemenič, Aleksandra Verbošt, Janja Roškarič in Vida Ornik.

Zapisala: Vida Ornik

literarni večer

Foto: Miroslav Breznik

Vreme

Lokalnevolitve2018

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih