Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

TRADICIONALNI BOŽIČNI KONCERT JUROVSKEGA OKTETA

Kralja, ki prihaja, pridite, molimo! S tem povabilom smo se v celotnem adventnem času pripravljali na praznik, ki smo ga praznovali 25. decembra, na praznik Jezusovega rojstva. Na to povabilo smo se na praznik Svetega Štefana odzvali tudi vsi, ki nam je ljubo sporočilo prve svete noči in prišli v cerkev Svetega Jurija v Jurovskem Dolu, kjer je naš Jurovski oktet pripravil tradicionalni božični koncert.

Kjer je ljubezen, se v svetu pojavlja svetloba; kjer je sovraštvo, se svet potaplja v temo. V betlehemski pastirski staji se je pred več kot 2000 leti pojavila velika svetloba, sij betlehemske zvezde, dete, ki je prišlo z nami  delit naše življenje, revščino, preizkušnje in trpljenje. In ta betlehemski sij se je na praznično popolne razlil v našo župnijsko cerkev, kjer je s prepevanjem božičnih pesmi Jurovskega okteta tkal zgodbo potovanja Svete družine v tišini noči daleč od bogatega  mesta moči, daleč od umetne svetlobe, daleč od razkošja in pomehkužene ponarejene lepote,  tja na samotno poljano, v stajo, na slamo, kjer je sredi največje bede neopazno zasijalo nebo, obrazi in srca,   zasijala je vsa zemlja.  Tja, kjer je svetloba za zmeraj premagala temo.

Betlehemsko zgodbo so s svojim sproščenim petjem obogatile tudi Iskrice, dekliška vokalna skupina, ki je zamisel za to ime dobila pred petimi leti, ko so se kot družinska skupina prvič predstavile na prireditvi Družina poje. Lucija, Nika, Martina, Maja, Vesna in Eva so se z veseljem odzvale povabilu Jurovskega okteta, da s svojim petjem popestrijo božični koncert v domači cerkvi. Nastopiti z Jurovskim oktetom in pred polno domačo cerkvijo je bilo zanje največje in najlepše božično darilo.  

Med lepimi božičnimi pesmimi in sijem betlehemske zvezde se je skrivnost tihe noči izpred 2000 leti ponovila v srcih vsakega izmed nas, obiskovalcev koncerta.  Tudi v mojem srcu. Na moji slami. Tiho in za svet neopazno in vendar bo za vekomaj presvetlila moje vesolje. Zame in za vse okoli mene. Z željo, da naše duše  še naprej pojo  svete božične pesmi in hodijo , ne same, ampak kdo ve,  s kom - s tistimi, ki verujejo kot mi; s tistimi, ki verujejo drugače kot mi; s tistimi, ki sploh ne verujejo, z željo , da radost in mir božične noči  razsvetljujeta vaše in vaše  poti v  prihajajočem letu.

Zapisala: Vida Ornik

1234567

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih