Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Športno društvo Sveti Jurij

Predsednik: Robert ČRNČEC
Naslov: Sp. Gasteraj 61, 2223 JUROVSKI DOL

Gsm: 041 387 973

Telefon: 02/ 7205 468

Elektronski naslov: robertcrncec@gmail.com

Pričetek spomladanske sezone v 1. ligi MNZ Maribor

Konec marca se prične tudi spomladanski del sezone v 1. ligi MNZ Maribor, kjer s člansko ekipo sodelujemo tudi v ŠD Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Športno društvo Sv. Jurij v Slov. goricah sestavljajo tri sekcije, ki se ukvarjajo s tremi različnimi športi. Medtem ko sta teniška sekcija in odbojkarska sekcija (v katero so vključena samo dekleta) bolj rekreativnega pomena, je nogometna sekcija, ki se združuje pod imenom NK Jurovski Dol, vključena v tekmovanja pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Maribor (MNZ Maribor).

V NK Jurovski Dol je vključenih šest selekcij nogometašev. Poleg članske ekipe imamo v klubu dobro poskrbljeno tudi za mlajše, ki bi se radi ukvarjali z nogometom. Tako imamo selekcije nogometašev U-8, U-10, U-12, U-14 in mladine U-18. Vse naštete selekcije tekmujejo v ligah pod okriljem MNZ Maribor, kjer dosegajo res zavidljive rezultate. Vsako leto vsaj dve od naštetih selekcij končata tekmovanje med prvimi tremi v svoji starostni kategoriji. Za vse te mlade nadobudneže skrbijo strokovno usposobljeni trenerji z veliko izkušnjami.

Člansko ekipo NK Jurovski Dol v večini sestavljajo igralci iz domačega kraja, ki so bili vzgojeni v lastni nogometni šoli. Na to smo v klubu še posebej ponosni. Po jesenskem delu prvenstva zasedamo četrto mesto, ki nam daje dobro izhodišče za spomladanski del, kjer bomo naskakovali sam vrh. Naše ambicije so namreč prvenstvo končati na prvem mestu, ki prinaša napredovanje v Štajersko ligo. Na žalost so nam jeseni precej ponagajale poškodbe igralcev, ki so nosilci naše ekipe (Šnofl, Brumen, Črnčec,..), kljub temu pa so se zato izkazali mlajši igralci, ki so dosegli nekaj pomembnih zmag in nas obdržali v boju za prvo mesto. Smo tudi edina ekipa, ki je prizadejala poraz doslej vodilnemu moštvu Teznega in to v gosteh. Priprave za spomladanski del sezone smo začeli dovolj zgodaj, sanirali smo tudi večino poškodb, izjema je le poškodba prvega strelca lige in nekdanjega reprezentanta v malem nogometu Davorina Šnofla, tako da pričakujemo še uspešnejše igre v nadaljevanju prvenstva.

Ponosni smo tudi naš športni park, kjer imamo poleg nogometnega igrišča tudi dve teniški in eno odbojkarsko igrišče. Redno skrbimo, da so igrišča in okolica zgledno urejena in primerno opremljena za vse občane Jurovskega Dola, ki si zaželijo rekreacije. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na naše zveste navijače, ki so na domačih tekmah našega kluba med najštevilčnejšimi v ligi.

Če si zaželite ogleda dobre nogometne tekme, ste vabljeni vsako drugo nedeljo v Jurovski Dol, prva bo v nedeljo 3.4.2011 ob 15.30 med ekipama NK Jurovski Dol in NK Radlje.


                                                                                 Predsednik ŠD Sv. Jurij v Slov. Goricah:
                                                                                 Robert Črnčec

PRENOS:
pdfDomače tekme - sezona 2011, pomlad

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih