Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

OBVESTILO OBČANOM IN OBČANKAM

Naprošamo vas, da zaradi povečanega števila okužb in razglašene epidemije vzpostavite stik z občinsko upravo preko telefona, elektronske pošte ali navadne pošte, občino pa obiščete le v nujnih primerih.
 
Ob tem vas obveščamo, da v kolikor sumite ali imate potrjeno okužbo na Covid-19 in ne boste imeli možnosti zagotovitve oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami (zdravila, zaščitna sredstva…) lahko za pomoč pokličete na tel. št. 041 327 011 (Samo Kristl) ali 051 425 034 (Alen Breznik).
 
Vse občane in občanke tudi prosimo, da še naprej upoštevajo vse preventivne ukrepe h katerim pozivata vlada in NIJZ, saj bomo le tako omejili širjenje okužbe s koronavirusom.

Turistično društvo Dediščina Jurovski Dol

Naslov: Jurovski Dol 7
2223 JUROVSKI DOL

Predsednica: Marija ŠAUPERL
Telefon: 051 338 144

ŽETEV 2000 ZLATIH ZRN V ZREČAH, 11.7.2015

Organizatorji SETVE 2014 in ŽETVE 2015 so bili Turistično-kulturno društvo Zreče. Pšenico so posejali na njivici v obliki srca v parku Term Zreče. Ker je tudi TD »Dediščina« v verigi društev, ki so 1999 posejali 2000 zrn pšenice za novo tisočletje, se udeležuje te vseslovenske akcije v upanju, da ne bo ostala to edina tradicija in spomin na blaginjo kruha in slovenske tradicije pridelovanja žitaric, moke in peke kruha ter drugih kmečkih navad. Začetniki so TD Babinci, Marjan Kos in njegovi takratni prijatelji v društvu. Od njih smo prevzeli verigo prijateljskega sodelovanja Jurovčani, od nas pa Zreče.Veriga je razpeta do Prekmurja, Ptujskih goric in ravnic, Primorja, skratka vsako leto se na setvi in žetvi predstavniki vseh društev dobimo in v obliki prijetnega druženja, kmečkih iger in prikazov starih načinov setve in žetve preživimo dan, spoznavamo kraje in ljudi, njihove posebnosti in navade.

11. 7. 2015 na čudovit sončen poletni da smo se skupaj z ostalimi društvi, ki sodelujejo v projektu, zbrali v prečudovitih Zrečah ob njivici pšenice v obliki srca. Najprej so se odvile kmečke igre, na katerih so sodelovali in se zabavali člani vseh društev, imeli smo super okusno pogostitev s tamkajšnjimi domačimi dobrotami. Po igrah so se nam predstavili Zreški gospodje s cepci, nadaljevalo se je z ročno žetvijo pšenice, ki jo je požela gospodinja njive skupaj z gospodarjem in ostalimi ženicami in kasneje prikaz žetve do samih zrn. Vse skupaj so popestrili muzikantje in majhni nadebudni folkloristi. Po žetvi so tamkajšnji člani društva spregovorili še nekaj spodbudnih besed za naprej. Preživeli smo lep dan, obkroženi s pozitivnimi ljudmi in upamo, da se bomo naslednjih dogodkov lahko udeležili v večjem številu. 

 

Tamara Greifoner

DSC 0218IMAG0087IMAG0093IMAG0094IMG 20150711 093000IMG 20150711 120614

Vreme

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih