Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

ŽUPNIKI IN ŽUPANI SKUPAJ O PRIHODNOSTI REGIJE

Na pobudo dr. Janeza Görgnerja, župnika in dekana lenarške dekanije, ki je letos junija na mariborski visokošolski ustanovi Alma Mater Europea uspešno zagovarjal doktorsko nalogo, je v četrtek, 05. julija 2018, v Jurovskem Dolu potekalo prvo skupno srečanje županov Upravne enote Lenart, župnikov in dekanov, ki svoje poslanstvo opravljajo znotraj meja dekanije Lenart. Udeležili so se ga tudi nadškof mag. Alojzij Cvikl, zaslužni nadškof dr. Franc Kramberger, poslanec Državnega zbora Franc Breznik, direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger, direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc in domačin mag. Sebastijan Valentan, ki je sicer na doktorskem študiju v Rimu.
 
Namen srečanja je bil pregled dosedanjega sodelovanja med župnijami in občinami ter drugimi ustanovami, ki skrbijo za krepitev kakovosti življenja ljudi v regiji, in pogled v prihodnost. Vsakdo od navzočih je predstavil svojo izkušnjo. Iz njih je bilo zaznati nujnost tovrstnega sodelovanja, saj so tako župljani kot občani povečini eni in isti ljudje.
 
Če je bilo pred osamosvojitvijo Slovenije sodelovanje med državo in Cerkvijo zaradi ideoloških vzrokov oteženo, ponekod pa povsem onemogočeno, moderna demokratična družba danes takšno sodelovanje pojmuje kot nekaj samoumevnega in koristnega. Okolja, ki še vztrajajo na delitvah, veljajo za nazadnjaška.
 
Ugotovitev udeležencev srečanja je bila, da so tovrstni pogovori izredno koristni in spodbudni za nadaljnje sodelovanje. Izrazili so željo, da se prihodnje leto na isti dan ponovno srečajo.
 
Zapisal: Mag. Sebastijan Valentan

sl1sl2

Vreme

Lokalnevolitve2018

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih