Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

JAVNI POZIV za predlaganje kandidatov za sodnike porotnike pri Okrožnem sodišču v Mariboru

OBČINSKI SVET
 Komisija za mandatna vprašanja, volitve
                      in imenovanja                   


Na podlagi 59. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Sv. Jurij v Slov. goricah (Medobčinski uradni vestnik, štev. 16/10) 46. člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 94/07-uradno prečiščeno besedilo, 45/08, 96/09, 86/10 – ZJNepS, 33/11, 75/12, 63/13 in 17/15) in javnega poziva Okrožnega sodišča v Mariboru številka Su KS 60/2015, z dne 11.09.2015, objavlja Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja naslednji


JAVNI POZIV
za predlaganje kandidatov za sodnike porotnike
pri Okrožnem sodišču v Mariboru


Okrožno sodišče v Mariboru je v Uradnem listu Republike Slovenije, št. 65/2015, z dne 11.09.2015 objavilo Poziv za podajo predlogov za imenovanje sodnikov porotnikov.

Kandidate za sodnike porotnike lahko predlagajo predstavniški organi občin z območja sodišča, pri katerem bodo sodniki porotniki, lahko pa tudi interesne organizacije, ki so kot društva ali združenja registrirana in delujejo na območju posamezne občine, razen političnih strank, ki neposredno ne morejo predlagati kandidatov.

Število sodnikov porotnikov za območje posameznega okrožnega sodišča določi predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Sodnike porotnike pa izmed predlaganih kandidatov imenuje predsednik višjega sodišča. Predsednik Višjega sodišča v Mariboru bo za območje Okrožnega sodišča v Mariboru imenoval 80 sodnikov porotnikov.

V skladu z drugim odstavkom 45. člena Zakona o sodiščih se sodniki porotniki imenujejo v sorazmerju s številom prebivalcev posamične občine glede na število vseh občin na območju okrožnega sodišča oziroma v sorazmerju s številom članov, ki imajo interesne organizacije na istem območju.

Občina Sv. Jurij v Slov. goricah lahko glede na poziv Okrožnega sodišča v Mariboru za podajo predlogov za imenovanje sodnikov porotnikov, predlaga enega (1) kandidata za sodnika porotnika.

Za sodnika porotnika je lahko imenovan državljan Republike Slovenije, ki je dopolnil 30 let starosti, ki ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in ki je zdravstveno in osebnostno primeren za udeležbo pri izvajanju sodne oblasti ter aktivno obvlada slovenski jezik.


V kolikor je predlagan kandidat za sodnika porotnika za mladoletniške prestopke, je potrebno upoštevati četrti odstavek 462. člena Zakona o kazenskem postopku in predlagati kandidata za sodnika porotnika izmed profesorjev, učiteljev, vzgojiteljev in drugih oseb, ki imajo izkušnje z vzgojo mladoletnikov.

Kandidat za sodnika porotnika je lahko tudi oseba, ki to funkcijo že opravlja.

Vabimo vas, da predlagate kandidate za sodnike porotnike, tako da do vključno 02.11.2015 predložite predlog in izjavo kandidata za sodnika porotnika, ki je priloga tega poziva na naslov: Občina Sv. Jurij v Slov. goricah, Jurovski Dol 70/b, 2223 Jurovski Dol ali oddate osebno v sprejemni pisarni občine vse delovne dni v tednu, v času uradnih ur.

Za dodatne informacije, nas pokličite na tel. št. 02/729 52 53 ali posredujte vprašanje na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Jurovski Dol, 12.10.2015
Zadeva: 700-1/2015-2


                                                                                           Predsednik
Komisije za mandatna vprašanja,
                                                                                                      volitve in imenovanja
                                                                                                             Gregor Nudl

pdfJAVNI_POZIV.pdf

pdfPredlog_za_sodnika_porotnika.pdf

pdfIzjava.pdf

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih