Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

60 - LETNICA DELOVANJA KULTURNEGA DRUŠTVA IVAN CANKAR JUROVSKI DOL IN 20. DRUŽINA POJE

V soboto, 12. decembra 2015, smo  v kulturnem domu v Jurovskem Dolu, pripravili in izvedli skupno prireditev, na kateri smo obeležili  60 –  letnico delovanja Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol in 20. Družina poje.

Po uvodni pesmi Prav lepa je šentjurska fara, ki sta jo zapela Jurovski oktet in Folklorna skupina Jurovčan, je predsednik društva Miroslav Breznik v govoru vsem zbranim opisal zgodovino delovanja društva, predstavil vse skupine, ki so sedaj aktivne in vse tradicionalne prireditve, ki jih kulturno društvo izvaja že več let. Zahvalil se je vsem kulturnikom; bivšim predsednikom, članom upravnih odborov ter vsem članom, ki so s svojim prostovoljnim delom, ne oziraje se na svoje stroške, v posameznih skupinah, v posameznih časovnih obdobjih, ustvarjali kulturno preteklost in še ustvarjajo kulturno sedanjost kraja. S tem so dodali pomemben delež v mozaiku krajevne in tudi slovenske kulture. Zahvalo je namenil tudi vsem krajanom, ki so redno obiskovali prireditve in  podpirali kulturno društvo pri delu.

Na prireditvi smo podelili PRIZNANJE Z ZAHVALO za omogočanje pogojev za ljubiteljsko kulturno dejavnost, kot so: soustvarjanje kulturnih programov in projektov, materialne, finančne in druge oblike pomoči ter medijsko obveščanje javnosti o aktivnostih društva.

Priznanja z zahvalo so prejeli:

• OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol,
• Družina in gostilna Špindler,
• Župnija Sveti Jurij v Slovenskih goricah,
• Radio Slovenske gorice,
• Ovtarjeve novice (Razvojna agencija Slovenske gorice),
• Zveza kulturnih društev Slovenskih goric,
• Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Lenart in
• Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

V imenu vseh prejemnikov priznanj z zahvalo se je zahvalil župan Peter Škrlec, ki je v nagovoru  pohvalil delovanje našega društva, tako v preteklosti, kot v sedanjosti.

Predstavnik Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Ervin Hartman je  kulturnemu društvu podelil ZLATO JUBILEJNO PRIZNANJE SKLADA ZA 60 LET DELOVANJA.

V  drugem delu prireditve  smo nadaljevali s tradicionalno prireditvijo 20. Družina poje, ki jo organizirajo tudi po številnih krajih v Sloveniji, v Kulturnem društvu Ivan Cankar Jurovski Dol pa že od leta 1995.  S to prireditvijo si prizadevamo ohraniti glasbeno kulturo v obliki ljudskega petja v družini in s tem prenašati ljudsko petje na mlajše rodove »iz roda v rod«. Skrb, da slovenska ljudska pesem ne bo nikoli izumrla, ker je za slovenski narod  neprecenljiva, je vodilo naše prireditve. Na prireditvi so zapeli in zaigrali nastopajoči, ki jih vežejo družinske vezi:  skupina Iskrice, harmonikarji, učenci Mirana Vogrinca, brata Kristjan in Alen Reisman, Skupina 4A,  Amadeja Lavrenečič in Barbara Belec, skupina Moment, skupina Moonset,  družina Mihelič, Palčkovi godci, družini Druzovič Kačič, družini Merzel – Lukavečki, ljudski godci 3 x 2, zakonca Franci in Anica Letonja, ter brata Aljaž in Jure Kores.

Po prireditvi smo v Avli Fredija Neuvirta, kjer je bila na ogled tudi likovna razstava članov likovne skupine našega društva, pripravili  skupno družabno srečanje vseh obiskovalcev  prireditve, našimi sedanjimi in bivšimi  člani društva.

 

                                                                      Zapisal: Miroslav Breznik, predsednik


docxGovor predsednika ob 60. letnici KD Ivan Cankar.docx

prejemniki priznanj_z_zahvalo

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih