Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Božični koncert

BOŽIČNI KONCERT JUROVSKEGA OKTETA IN PREDSTAVITEV ZGOŠČENKE »BOŽIČNE PESMI«
Cerkev Svetega Jurija, 26.12. 2012

Sporočilo prve svete noči je pevcem Jurovskega okteta velik navdih ves čas njihovega pevskega udejstvovanja, zato smo se dan po Božiču, na praznik svetega Štefana, zbrali na njihovem že tretjem božičnem koncertu.

Že nekaj časa pa je v skupini tlela tudi želja, da bi hvalnice betlehemskemu detetu ovekovečili na zgoščenki. To željo so uresničili lansko jesen, ko so po temeljitih pripravah v glasbenem studiu Jama ob finančni podpori Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol posneli 12 pesmi, ki so strnjene na zgoščenki s preprostim naslovom Božične pesmi.

Novorojeno dete, Jezus, nam je tudi v letošnjem božičnem času prišel vlit novega poguma, volje do življenja in zvestobe v dobrem, še posebno tistim, ki jih življenje vodi skozi različne življenjske preizkušnje. In v teh preizkušnjah je Jezus kot luč, ki je ne zasenči nobena tema.
Njegovo rojstvo, dogodek izpred dva tisoč let, je opevan tudi v pesmih, ki smo jih slišali na koncertu in so strnjene na božični zgoščenki Jurovskega okteta. Pesmi si sledijo v naslednjem vrstnem redu: Nocoj je tiha noč, Veselite se narodi, Prišla je lepa sveta noč, Hitite kristjani, O sveta in vesela noč, Poglejte, čudo se godi, Blažena noč, Blešče se zvezdice nocoj, Že zora se dela, Na planjavi sred noči, Nocoj je ena sveta noč in Sveta noč.

Pevci Jurovskega okteta ohranjajo tradicijo, da na vsak svoj koncert povabijo tudi goste. Tako so na božičnem koncertu Jurovskega okteta zapele Gartrože, ljudske pevke Društva upokojencev Sveti Jurij v Slovenskih goricah ter skupina Amulet, ki postala stalna spremljevalka različnih prireditev v našem kraju in se je v lanskem letu tudi glasovno in instrumentalno okrepila.

Z različnimi mislimi smo romali med božičnimi pesmimi, ki jih je na praznično popoldne za nas prepeval Jurovski oktet, strnjene na zgoščenki pa nam bodo praznično vzdušje pričarale, ko bodo lučke na božičnem drevescu počasi ugašale, ko bo mah v domačih jaslicah že izgubljal svojo svežino, a bodo jaslice v naših srcih še vedno toplo postlane.

Praznično druženje je zaključil Jurovski oktet z znano Avsenikovo pesmijo Zvezde na nebu žare.
In naj zares žare: danes, jutri, vse dni in vse temne noči

Vida Ornik

123456789

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih