Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

PROSLAVA OB PREŠERNOVEM DNEVU - slovenskem kulturnem prazniku

Slovenci smo eden redkih narodov, ki je na koledar državnih praznikov zapisal kulturni praznik. Zato smo se v nedeljo pred slovenskim kulturnim praznikom, 05.02.2012, v kulturnem domu v Jurovskem Dolu zbrali v spomin dnevu, ko je ugasnilo telesno življenje našega velikega poeta Franceta Prešerna in je njegovo delo postalo veliko žarišče energije za slovenski narod.

V dneh ob prazniku pa se ne spominjamo le Prešerna, ampak tudi naših drugih pesnikov, pisateljev, ustvarjalcev, ki so orali ledino jeziku, ki je danes eden od uradnih jezikov Evropske unije. Spominjamo se dogodkov, ki so nas zaznamovali kot narod, prvih knjig in zapisov, ki jih s pisano in govorjeno besedo prenašamo iz roda v rod. Spominjamo se naših avtorjev, ki jih je ljubezen do domovine in materinega jezika navdihovala k ustvarjanju in je rodila najlepše pesmi, romane, povesti, slike in melodije.

Ob slovenskem kulturnem prazniku se v nacionalnem okviru podeljuje Prešernove nagrade našim najuglednejšim umetnikom, zato je izvršni odbor kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol na svojem zasedanju dne 24.1. 2012 sprejel sklep, da na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku 5.2.2012 podeli priznanja za dolgoletno ustvarjanje na področju ljubiteljske kulture tudi v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Tako so priznanja za dolgoletno ustvarjanje na področju ljubiteljske kulture prejeli pevec Jurovskega okteta Vojko Bračko, godec v godčevskem sestavu folklorne skupine Jurovčan Ivan Rožman in plesalec v folklorni skupini Jurovčan Franci Šnajder.

Besede o Prešernu in kulturi so s svojim petjem, plesom in besedo popestrili pevci Jurovskega okteta, učenci Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol s folklorno skupino Šleka pac, mladinskim pevskim zborom, dramsko skupino, gimnastično ritmično skupino ter skupino učencev 5.a in b. razreda. Prireditev je s svojim glasbenim prispevkom obogatil še mladi virtuoz na klavirski harmoniki Dejan Arcet.

Ko se zberemo na spominskih slovesnostih, že s svojo prisotnostjo izkazujemo svojo privrženost naši kulturni dediščini in vsem ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem in se vračamo, kakor Prešeren v svojo Vrbo, k svojim koreninam. Spominsko prireditev smo zaključili z željo, da bi vedno znali s ponosom predajati ljubezen do kulture nadaljnjim rodovom ter da bi se vedno zavedali, kdo smo in kdo moramo biti – ponosni nasledniki Trubarja, Vodnika, Čopa, Finžgarja, Jalna in Franceta Prešerna.


Zapisala: Vida Ornik

123456789

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih