Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

OSREDNJA PROSLAVA OB 6. OBČINSKEM PRAZNIKU

Ljudje hodimo skozi življenje.
Stopinje puščajo sledi.
Prijetne, lepe in neprijetne, takšne, ki bi jih najraje pozabili.
In takšne, za katere bi Boga prosili, da se ne bi nikoli zgodile.
Kljub vsemu stopamo naprej.
Najprej smo kobacali, potem smo tekali, skakali,
kasneje smo hodili previdno, komaj slišno in sedaj
že nekaj časa odločno.

Tako bi lahko opisali kratko življenje naše občine od njenega nastanka pa vse do letošnjega aprila, ko praznujemo njen 6. rojstni dan.

S temi besedami smo bili v petek, 20. aprila 2012 v kulturnem domu v Jurovskem Dolu povabljeni v osrednje praznovanje ob počastitvi 6. občinskega praznika občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

 

Praznično vzdušje so sicer hladnemu pomladnemu dnevu dali zvoki Pihalne godbe KD Mol iz Lenarta, ki so svojimi koračnicami greli srca našim domačinom. Poleg številnih Jurovčanov, ki so do zadnjega kotička napolnili kulturni dom, so se proslave udeležili naslednji visoki gostje: poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Franc Breznik, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Ivan Vogrin je upravičil svojo prisotnost, državni svetnik in župan Občine Sv. Trojica v Slov. goricah Darko Fras, župan Občine Lenart mag. Ivan Kramberger, župan Občine Sveta Ana Silvo Slaček, župan Občine Pesnica Venčeslav Senekovič, župan Občine Šentilj Edvard Čagran, župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, župan Občine Benedikt Milan Gumzar, direktorica Občinske uprave Občine Lenart mag. Vera Damjan Bele, ravnatelj Javnega vzgojno izobraževalnega zavoda OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol Stanislav Senekovič, župnik Janko Goergner, predsedniki društev, člani občinskega sveta, člani nadzornega odbora in člani delovnih teles občine Sv. Jurij v Slov. goricah.

Po slovenski himni, ki jo je zapel Jurovski oktet, nas je pozdravil in nagovoril župan Peter Škrlec ter spregovoril o infrastrukturni obnovi naše občine.

Vendar k prepoznavnosti naše mlade občine poleg urejene infrastrukture prispevajo ljudje, naši domačini, ki se udejstvujejo na različnih področjih, pogosto tudi otroci, ki s svojimi različnimi talenti, najpogosteje glasbenimi, nastopajo na različnih prireditvah doma, v drugih slovenskih pokrajinah in tudi v tujini. Tako smo v tem večeru na odru kulturnega doma s krepkimi aplavzi pozdravili uspešne domače glasbenike in glasbenice.

Anja Zorjan in Dejan Arcet sta mlada glasbenika, ki sta nas očarala s svojimi nastopi na klavirski harmoniki in dokazala svojo privrženost domači glasbi, saj sta nam oba zaigrala vsak po dve Avsenikovi skladbi. Gabrijelo Grabušnik in Cindy Beširevič tudi po končani osnovni šoli in nižji glasbeni šoli druži ljubezen do glasbe, tako sta skupaj zaigrali pesmi I like Chopin in River flows in you. S skladbo Largo so se predstavile učenke glasbene šole v Lenartu, mlade flavtiske Vesna Zemljič, Anja Krautič, Lucija Ornik in Vesna Ornik. V prijetno pomladno razpoloženje pa nas je z znanimi slovenskimi popevkami Nora je misel, Življenje je lepo in Najlepše pesmi popeljala skupina Amulet. Seveda je med nas delček pomladnega razpoloženja prinesel tudi Jurovski oktet v novi preobleki s skladbama Dve beli brezi in Večerni ave.

Na prireditvi smo ob uvodnem recitalu Matica in Vide, ob diapozitivih in spremni besedi avtorja predstavili brošuro Po poteh stavbne in sakralne dediščine na območju občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, ki jo je gospod Rudi Tetičkovič pripravil in izdal ob pomoči Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol in drugih donatorjev.

Vrhunec prireditve pa je seveda bila podelitev priznaj, ki jih občina Sveti Jurij podeljuje zaslužnim občanom in občankam. Priznanja so letos prejeli: Karl Črnčec za aktivno sodelovanje na različnih področjih družbenega življenja, Ana Črnčec za dolgoletno predanost kulturnemu ustvarjanju, skrbi za obujanje in ohranjanje kulturne dediščine, Milan Drašak za skrbno udejstvovanje v športnem društvu Sv. Jurij in Ivan Leš za aktivno sodelovanje pri različnih društvih.

Jurijev srebrnik je kot zaslužna občanka prejela Jožefa Kurnik za dolgoletno prostovoljno delo in vodenje Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah. Jurijev srebrnik je kot zaslužen občan prejel tudi Jurij Vogrin za izredne rezultate, uvajanje racionalnih novosti in njegovo prizadevanje na področju športa v našem kraju.

Najvišje priznanje občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, to je Jurijev zlatnik pa je prejel Rudi Tetičkovič za dolgoletno in uspešno vodenje Društva upokojencev Sv. Jurij v Slov. goricah, racionalno in gospodarno ravnanje s finančnimi sredstvi ter zato, ker je s svojo miroljubnostjo in delavnostjo na področju društva upokojencev, gasilstva in kulture veliko prispeval k ugledu tako društev kot občine kot celote.

Na prireditvi pa so bili predstavljeni tudi izdelki, ki so nastali na delavnicah, ki jih je v sodelovanju z društvi iz sosednjih občin in iz sosednje Avstrije pripravilo Društvo kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah. Tako smo si lahko ogledali izdelke, ki so nastali v postopku polstenja ali filcanja, okraske iz sena, presne krofe, okrasne rože, zeliščne napitke, pletenice in sončnice ter košare za kruh.

V lepe pomladne dni so nas tik pred koncem obeležitve 6. krajevnega praznika občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah s svojo pesmijo ponesli pevci mladinskega pevskega zbora osnovne šole Jožeta Hudalesa z mentorico Metko Caf, ki so se predstavili z umetno skladbo Veter ter belokranjsko ljudsko Pastirče mlado v priredbi Jake Baniča in Metke Caf. Ob tej pesmi so na različne instrumente zaigrali naslednji učenci: na bas kitaro Anja Zorjan, na kitaro Aljaž Krautič, na konge Aleksej Gajser in Tilen Toplak, na ropotulje Suzana Knezar in na blok flavto Vesna Zemljič ter na klavir učiteljica Metka Caf.

Prireditev smo sklenili z željo, da je glas piščalke mladega pastirja segel do srca vsakemu obiskovalcu posebej in vanj prinesel naslednje misli:

Rad bi šel k škratom
iz širne poljane,
ki s prvimi zvončki
budijo zaspane.

Saj sonce se zopet
globoko priklanja,
konec je mraza
in zimskega spanja.

Iz sodov nebeških
pomlad se razliva,
živ je že travnik
in plodna bo njiva.

Lepe so barve,
ki Jurij jih nosi,
še lepši so glasi,
ki vetrc jih nosi.

(F. Lainšček)

Zapisala: Vida Ornik

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih