Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

1. SREČANJE OKTETOV IN MALIH VOKALNIH SKUPIN

Ko bili smo mladi, radi smo prepevali,
skupaj smo na vasi srečo še uživali.
Pesem je kipela nam tedaj iz dna srca,
pesem nas je grela vse do jutra belega.
(B. Klavžar)

Besede te pesmi je verjetno imel v mislih Franci Črnčec, idejni in organizacijski vodja Jurovskega okteta, ko je snoval ideje za srečanje pevskih skupin v Jurovskem Dolu v želji, da bi naš trg oživel ob lepi slovenski pesmi v toplem poletnem večeru.

Da je zamisel za pripravo takšnega pevskega srečanja padla prav letos, ni nobeno naključje, saj je naš Jurovski Dol prav letos dočakal svojo veliko pridobitev, obnovljen trg, ki s svojo krožno podobo daje videz popolnosti, celovitosti, enotnosti. Krog predstavlja tudi čas, karmični cikel, setev in žetev. Prav gotovo se vsi strinjamo, da je ta trg bil in bo ostal povezovalni člen med vsemi, ki v svojih srcih čutimo pripadnost domačemu kraju, našemu Juriju.

Na povabilo Jurovskega okteta, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, so se 1. srečanja oktetov in malih vokalnih skupin udeležili naslednji glasbeni gostje:

    vokalna skupina Mavrica iz Jarenine,
    ženska vokalna skupina Simfonija iz Trnovske vasi,
    kulturno društvo Slovenskogoriški glasovi iz Lenarta,
    oktet Dornava iz Dornave, kot zadnji pa so zapeli naši domačini, Jurovski oktet.
     

Na prireditvi, ki se je pričela ob sedmi uri zvečer, se je vsaka nastopajoča skupina predstavila s petimi pesmimi. Prevladovale so zborne pesmi slovenskih avtorjev, slišali pa smo nekaj slovenskih narodnih pesmi ter priredb slovenskih zabavnih in narodnozabavnih pesmi.

V uvodu prireditve je vse poslušalce in pevske goste pozdravil župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec. Vsem nastopajočim je izrekel iskreno dobrodošlico pri nas, v Jurovskem Dolu, domačinom pa zaželel, da bi prireditve, ki se odvijajo v naši občini in na obnovljenem trgu, še naprej zavzeto obiskovali. Vsem nastopajočim in obiskovalcem je spregovoril tudi predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol Miroslav Breznik z željo, da bi srečanje oktetov in malih vokalnih skupin postalo tradicionalno, kot sta prireditvi Družina poje in Jurijevo srečanje folklornih skupin.

V prečudovitem trškem ambientu smo preživeli lep, pevsko bogat večer, ki ga je s svojo jasnino obogatilo vedro poletno nebo. Ob sklepu prireditve nas je Jurovski oktet očaral s pesmijo z dalmatinskim melosom Tiha noč.

Razšli smo se obogateni s čudovitimi melodijami, ki so odmevale od obzidja cerkve Svetega Jurija v želji, da se ob letu obsorej spet srečamo.


Le kaj bi za spomin ti dal,
da ne odnesel bi ga čas,
spomin v pesmi bo ostal,
ljubezni moje topli glas.

V pesmi znova oživijo
vse zvezde mesečnih noči,
poletne sanje, dih jeseni
in ples snežink v zimske dni.
(Fanika Požek)

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih