Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

14. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

Občinski svet Občine Sv. Jurij v Slov. goricah od 20.10.2016 ponovno zaseda v polni sestavi in torej odločitve sprejema z devetimi člani. O izvedenih nadomestnih volitvah za člana Občinskega sveta, ki so bile v nedeljo, 18.09.2016 v 4. volilni enoti v naselju Žitence, je Občinskemu svetu poročilo podala predsednica Občinske volilne komisije, Simona Bauman.  Po zasedanju komisije za potrditev mandata, je bil na 14. redni seji Občinskega sveta potrjen mandat novoizvoljenemu nadomestnemu članu Občinskega sveta, Branku Lorbku iz Žitenc.

Branko Lorbek je bil v nadaljevanju imenovan tudi v delovna telesa Občinskega sveta in v Svet zavoda JVIZ in VVZ OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol.

Občinski svet je na seji sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogoji v Občini Lenart za območje Občine Sv. Jurij v Slov. goricah,  s katerim se določa podrobnejša oz. natančnejša opredelitev meril in pogojev, ki določajo režime gospodarjenja z zemljišči, in sicer na dveh območjih v občini.

Na seji je bila članicam in članom Občinskega sveta s strani pomočnika komandirja Policijske postaje Lenart, Bena Matjašiča, predstavljena varnostna situacija na območju Občine Sv. Jurij v Slov. goricah v prvi polovici leta 2016. Varnostna situacija se v primerjavi z lanskoletno ni veliko spremenila, vendar je zaskrbljujoče dejstvo, da velik delež voznikov, ki so udeleženi v prometnih nesrečah, pod vplivom alkohola (okrog 14%). Zaradi navedenega bodo policisti v nadaljevanju leta namenili večjo pozornost ravno preverjanju alkoholiziranosti, saj menijo da bodo tudi na ta način zagotovili večjo varnost najšibkejšim v prometu, to je pešcem, še posebej otrokom in kolesarjem.

S sklepom Občinskega sveta se je Občina Sv. Jurij v Slov. goricah pridružila skupini občin, regij in skupnosti v državah EU, ki nasprotujejo sklepanju spornim prostotrgovinskim sporazumom, ki jih poznamo pod karticami TTIP, CETA in TISA ter bila razglašena za TTIP Free Zone – občino brez tajnih sporazumov. Občinski svet pa je sprejel tudi sklep s stališčem občine o vpisu pravice do pitne vode v Ustavo RS, s katerim je podprl vpis neodtuljive pravice do pitne vode v ustavo in potrdil izhodišče, da so naravni vodni viri naravno vodno javno dobro v upravljanju države ter da naravni vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev.

Župan Peter Škrlec je Občinski svet seznanil s projekti, ki se odvijajo na območju občine, saj je v zaključni fazi projekt Ureditev gasterajskih cest – II. faza, s t.i. surface dressingom se bo še v letošnjem letu preplastila cesta od Jurovskega križišča do Rotarja ter cesta proti Vajngerlu v Gasteraju. Direkcija RS za infrastrukturo je pričela s sanacijo treh plazov na državni cesti, z njene strani pa se že pripravlja projektna dokumentacija,  ki se nanaša na ureditev prometne varnosti v centru Jurovskega Dola. Župan Peter Škrlec je še povedal, da se po območju občine že izvaja krpanje občinskih cest in zalivanje razpok ter da je v pripravi projektna dokumentacija za izgradnjo tribune na športnem igrišču.

DSCN6795DSCN6800DSCN6804DSCN6808DSCN6809DSCN6810

 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih