Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

19. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

Občinski svet Občine Sv. Jurij v Slov. goricah je pred poletnimi dopusti v četrtek, 29.06.2017 zasedal na 19. redni seji, na kateri sta bili članicam in članom predstavljeni dve poročili, odločali pa so tudi o ceni socialno varstvene storitve »pomoč družini na domu« in sprejeli dva odloka po skrajšanem postopku.
 
Po besedah predstavnika Policijske postaje Lenart, Danila Juršnika, je varnostna situacija na območju občine bila v letu 2016 ugodna, gledano predvsem z vidika, da so na območju občine v letu 2016 obravnavali 18 kaznivih dejanj, kar je za sedem manj kot v predhodnem letu, raziskanost le-teh pa je bila kar 58%. Izpostavil je pa tudi dejstvo, da so na območju občine obravnavali 18 prometnih nesreč, od tega 5 s telesno poškodbo. Ob tem je zaskrbljujoč predvsem  podatek, da je bilo pri povzročiteljih nesreč zaznati prisotnost alkohola (v okrog 40%), čemur se bo posledično v nadaljevanju posvečala posebna pozornost. 
 
Občinskemu svetu je bila predstavljena nova cena socialno varstvene storitve »pomoč družini na domu«, ki bo od 01.07.2017 znašala 16,76 EUR na efektivno uro, cena za uporabnika pa bo 3,50 EUR. Po besedah direktorice Centra za socialno delo Lenart, Jasmine Gruden, je storitev »pomoč družini na domu« ljudem prijazna oblika socialne pomoči, ki predvsem starejšim osebam omogoča, da ostanejo doma pri svojcih in namestitev v domovih ni potrebna. Center za socialno delo Lenart se kot izvajalec omenjene storitve sooča z dolgimi čakalnimi dobami in kadrovsko podhranjenostjo, tako prosilcem, ki jih je zmeraj več, ne morejo zagotoviti pomoči v času, ko le-to potrebujejo. Na centru so zato še posebej zadovoljni, da so občine na območju Upravne enote Lenart, prisluhnile potrebam bodo storitev od 01.07.2017 izvajalo 7,5 oskrbovalk (1,5 oskrbovalke več kot do sedaj). Na centru za socialno delo tako načrtujejo, da se bo v naslednjih mesecih sprostila čakalna lista prosilcev storitve »pomoči družini na domu«. 
 
Članice in člani Občinskega sveta so v nadaljevanju sprejeli tudi spremembe in dopolnitve Odloka o predkupni pravici Občine Sv. Jurij v Slov. goricah ter potrdili Sklep o novelaciji Dokumenta identifikacije investicijskega projekta »Ureditev gasterajskih cest – II. faza«. Dela na projektu pa se v Sp. Gasteraju že nadaljujejo.  
 
S poročilom o izvedenih nadzorih v občini je Občinski svet seznanila predsednica Nadzornega odbora Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, Hermina Križovnik. V času od marca 2015 do maja 2017 je Nadzorni odbor izvajal nadzore nad regresiranjem šolskih prevozov, polletno realizacijo proračuna občine za leto 2015, predlogom proračuna občine za leto 2016, projektom Energetska sanacija osnovne šole, razpolaganjem z občinskim nepremičnim in premičnim premoženjem v letu 2015, zaključnim računom proračuna občine za leto 2015, stroški dela občinske uprave, polletno realizacijo proračuna za leto 2016 in predlogom proračuna za leto 2017. 
 
DSCN7447DSCN7448DSCN7450DSCN7451
 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih