Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

S SPREJETJEM REBALANSA PRORAČUNA SE BO NADALJEVAL PROJEKT "Ureditev gasterajskih cest - II. faza"

Na aprilski seji Občinskega sveta, ki je bila 18. v tem mandatu in je potekala v četrtek, 06.04.2017, so članice in člani Občinskega sveta sprejeli Zaključni račun proračuna Občine Sv. Jurij v Slov. goricah za leto 2016. Realizacija proračuna leta 2016 je bila na prihodkovni strani 90% glede na veljavni proračun, 1.790.114 EUR, na odhodkovni strani pa so bili odhodki realizirani v višini 1.773.674 €, kar predstavlja 83% realizacijo vseh načrtovanih odhodkov. Visok delež realizacije pomeni, da je bilo izvedenih večina načrtovanih projektov.

V nadaljevanju seje je bil občinskim svetnikom predstavljen predlog rebalansa proračuna za leto 2017. Temeljni razlog za pripravo rebalansa proračuna je bila zagotovitev nadaljevanja investicije Ureditev gasterajskih cest – II. faza, za katero smo na podlagi že izvedenega javnega razpisa ugotovili, da je z zagotovljenimi sredstvi ne bo mogoče v celoti izvesti. V ta namen smo z rebalansom proračuna za to investicijo dodatno zagotovili 76.786 EUR, izvedbo preplastitve ceste LC 203 141 Zamarkova – Partinje (Krempl) pa premaknili v naslednje leto. Svetnice in svetniki so predlagan rebalans proračuna Občine Sv. Jurij v Slov. goricah za leto 2017 soglasno sprejeli.

Člani občinskega sveta so prav tako podali soglasje k ceni storitve »pomoč družini na domu«, ki jo na območju občine izvaja Center za socialno delo Lenart. Cena za efektivno uro omenjene storitve od 01.03.2017 znaša 15,76 EUR. Cena za uporabnika storitve »pomoč družini na domu« je od leta 2012 znašala 2,81 EUR. Slednja se s 01.06.2017 povečuje na 3,50 EUR.

Jurjevi dnevi 2017 so se z mesecem aprilom že pričeli, 11.  občinski praznik, ki bo letos obeležen z osrednjo proslavo v petek, 21.04.2017, pa se tudi približuje. Občinski svet je tako tudi letos sprejel odločitev o prejemnikih občinskih priznanj, ki bodo podeljena  na osrednji proslavi. Letošnji prejemniki priznanja Občine Sv. Jurij so Ivanka Božičnik iz Jurovskega Dol, Franci Šnajder iz Zg. Gasteraja, Elica Sagadin iz Sp. Gasteraja in Jožef Belna iz Jurovskega Dola. Jurijev srebrnik bo letos podeljen Francu Lorberju iz Jurovskega Dol, najvišje priznanje, to je Jurijev zlatnik pa prejme Lovska družina Sv. Jurij Jurovski Dol, ki je v lanskem letu obeležila 70. obletnico delovanja.
 
DSCN7134DSCN7136DSCN7138DSCN7140DSCN7143
 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih