Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

Oživitev trškega jedra Jurovski Dol

Akronim operacije: OŽIVITEV TRŠKEGA JEDRA
Celotna vrednost operacije: 62.291,51 EUR
Pričakovan znesek sofinanciranja iz sredstev ESRR: 40.000,00 EUR

Nosilec operacije: OBČINA SVETI JURIJ V SLOV. GORICAH

Partnerji v operaciji:

  • JVIZ IN VVZ OŠ JOŽETA HUDALESA JUROVSKI DOL
  • DRUŠTVO VINOGRADNIKOV SV. JURIJ V SLOV. GORICAH
  • DRUŠTVO KMEČKIH GOSPODINJ SV. JURIJ V SLOV. GORICAH
  • KUTLURNO DRUŠTVO IVAN CANKAR JUROVSKI DOL
  • GOSTILNA ŠPINDLER, KONRAD MATEJA S.P.
  • PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO SV. JURIJ V SLOV. GORICAH

Občina Sv. Jurij v Slov. goricah ima v letu  2012 obnovljeno vaško/trško jedro, ki predstavlja zaokroženo celoto, katero tvorijo kulturni dom, Slomškov dom, župnišče Gostilna Špindler in dominanta trga, gotska cerkev, posvečena Sv. Juriju. Osrednji občinski trg, ki s svojo krožno podobo daje videz celovitosti in povezovanja ter nam zaradi njegove odlične akustičnosti, daje priložnost za organizacijo raznih prireditev in drugih dogodkov na prostem. V želji, da trg postane mesto druženja vseh generacij, mesto obujanja in ohranjanja kulture in kulturne dediščine območja, mesto pridobivanja novih znanj, izvajamo projekt Oživitev trškega jedra.

Na trgu se bodo v okviru projekta odvijale različne prireditve, srečanja, delavnice, dnevi različnih tematik, ki bodo v prvi vrsti namenjeni občanom Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, cilja pa se tudi na širšo populacijo, torej turiste. Trškemu jedru se bo z realizacijo projekta skušala vrniti funkcija, ki jo je imel v preteklosti, ko so trška jedra pomenila središče bivanja in dogajanja v kraju. Trgu želimo z izvedbo projekta »vdihniti dušo«, kar lahko storimo s pomočjo kulturne dediščine in kulturnega potenciala ter prenašanja znanj na mlade rodove, kar so v projektu nosilni elementi revitalizacije trga. V želji, da trg postane prostor zbiranja kulture, znanja in kulturne dediščine, z namenom povezovanja vseh generacij in širokim partnerstvom v projektu, ki prihajajo iz različnih panog, se bo izoblikovala raznolika ponudba aktivnosti, dejavnosti in prireditev, pa tudi izobraževanj, predvsem z namenom obujanja spomina na domačina, poslanca državnega in deželnega zbora, ministra v Koroščevi vladi in župana Malne in predvsem izrednega slovenskega domoljuba, Ivana Roškarja ter promociji Roškarjeve trte, ki raste na zelenici tik ob trgu. S projektom bomo kupili opremo (prenosljiv oder, premične stojnice, gasilske mize, digitalni spomenik, degustacijske kozarce, mikrofone idr.), ki je potrebna za izvedbo prireditev in drugih dogodkov: izvedba simpozija o kmetu in politiku pod njegovo trto, prireditev poezije pod Roškarjevo trto, izdaja knjige o življenju Ivana Roškarja, izvedba delavnic za otroke na temo Ivan Roškar in ohranjanje kulturne dediščine, izvedba delavnic o uporabi defibrilatorja, izvedba prireditve Ličkanje na vasi in Pričakajmo mlado vino pod Roškarjevo trto. Vse zgoraj navedeno pa bomo seveda uporabljali tudi za številne dogodke, ki se na trgu odvijajo že sedaj in so zmeraj pogrešljiv del pri izvedbi prireditev.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Cilj: Varovati okolje, ohranitev naravnih vrednost, kulturne dediščine

Ukrep: Aktivnosti in infrastruktura za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije in okolju prijaznih oblik transporta, podpora za razvoj tržnih in turističnih dejavnosti (prosti čas, razvoj kulturnih dejavnosti, tehniška dediščina, spodbujanje aktivnega življenjskega sloga)

Pričakovani rezultati: Novi produkti, ki prispevajo k razvoju turizma, ekologije, športa, kulture in društvenih dejavnosti

Dodatne informacije:

esrr

ovtarlogo

panorama-jurij3

SIMPOZIJ O KMETU IN POLITIKU POD NJEGOVO TRTO

                                    
V soboto, 24.08.2019 ob 18. uri je v okviru operacije »Oživitev trškega jedra«, ki je sofinancirana s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, potekal Simpozij o kmetu in politiku pod njegovo trto. Simpozij, ki se je nameraval odvijati na trgu, pod Roškarjevo trto, potomko Stare trte iz Lenta,  je bil zaradi napovedanega slabega vremena, prestavljen v Kulturni dom Jurovski Dol. 
 
Simpozij o kmetu in politiku pod njegovo trto je bil predstavitveni dogodek ob izdaji knjige o Ivanu Roškarju – narodnem politiku iz Slovenskih goric, avtorjev Milene Kokol, učiteljice zgodovine in geografije in Aleksandra Purgaja, katerega so s svojo prisotnostjo počastili Franc Bogovič, evropski poslanec, Franc Breznik, poslanec Državnega zbora RS in predsednik Odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Marjan Podobnik, predsednik SLS, Suzana Lara Krause, podpredsednica SLS, dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea, Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva Rudolfa Maistra Maribor, Stane Kocutar, zgodovinar, mestni viničar in skrbnik Stare trte na Lentu, dr. Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor ter Vesna Breznik, ravnateljica JVIZ in VVZ OŠ Jožeta Hudalesa. 
 
Župan Peter Škrlec je pozdravil vse prisotne v kulturnem domu in povedal, da je vesel, da današnjo večer namenjamo znanemu Jurovčanu, ki se je neumorno boril za pravice kmeta, Ivanu Roškarju.  Povedal je, da se želi ob tem dogodku še posebej zahvaliti avtorjema knjige, Mileni Kokol in Aleksandru Purgaju, ki sta jo spisala za svojo dušo in predvsem za ljudi. 
 
Vse zbrane sta nagovorila tudi evropski poslanec Franc Bogovič in poslanec Državnega zbora RS, Franc Breznik. 
 
Avtorja izdane knjige, Milena Kokol in Aleksander Purgaj sta ob izdaji knjige o Ivanu Roškarju spregovorila o tem, kako sta se pisanja lotila, kje sta pridobivala gradivo, v nadaljevanju pa sta predstavila spoštovanja vredno politično pot in delo Ivana Roškarja. Ivana Roškarja je v kontekst časa in prostora postavil tudi dr. Marjan Toš, ki je ob tej priložnosti zapisal krajši referat, ki ga objavljamo spodaj. 
 
Ob koncu dogodka je spregovoril tudi Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je avtorjema čestital ob izdaji knjige in občino pozval k razmisleku, da se uredi Roškarjev mlin na Malni. 
 
Za glasbeni vložek so poskrbeli tamburaši Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci in citrarka Nada Svetina. 
 
Avtorja knjige Milena Kokol in Aleksander Purgaj pa sta ob tej priložnosti pripravila tudi razstavo o Ivanu Roškarju, ki je na ogled v prostorih kulturnega doma še do 06.09.2019. 
 
 
                                                                                  slika
 
 Exp full 2386Exp full 2399Exp full 2403Exp full 2406Exp full 2451Exp full 2457Exp full 2470Exp full 2482Exp full 2495Exp full 5923Exp full 5938Exp full 5948Exp full 5953Exp full 5963Exp full 5977Exp full 5997Exp full 6004Exp full 6015Exp full 6032Exp full 6041Exp full 6069
 
 
 
 
 

Vreme

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih