Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Tiskovna konferenca ob zaključku projekta »Izgradnja mreže malih čistilnih naprav«

logo100px  nalozba-v-vaso-prihodnost75px 

Občina Sv. Jurij v Slov. goricah je v sklopu projekta »Izgradnja mreže malih čistilnih naprav«, kateri je delno financiran s strani Evropske unije, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: Razvoj regij, prednostne usmeritve: Regionalni razvojni programi, v petek, 18.09.2009 organizirala tiskovno konferenco, na katero so bili povabljeni predstavniki Službe vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Urada za kohezijsko politiko. Svojo odsotnost je opravičila mag. Mateja Čepin, direktorica Urada za kohezijsko politiko in Gregor Greif iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na tiskovni konferenci so tako bili prisotni predstavniki izvajalca projekta Javnega komunalnega podjetja Nigrad d.d, in sicer direktor Silvo Plesnik, Silvo Rep in vodja projekta Simon Planinc, tiskovne konference se je udeležil tudi direktor podjetja Sezam d.o.o., Roman Jurički in predstavniki medijev.

Župan Peter Škrlec je uvodoma pozdravil vse prisotne in opravičil povabljene goste, in sicer projektantko Brigito Žiberno in izvajalca nadzora Franca Seliška. Povedal je, da je namen tiskovne konference seznanitev občanov in širše javnosti o drugi največji investiciji (prva investicija: Izgradnja prizidka k osnovni šoli za potrebe šole in vrtca), ki jo je občina dokončala v treh letih, odkar je samostojna. Na kratko je povedal, da je biološka čistilna naprava postavljena na jugovzhodnem delu naselja Jurovski Dol in temelji na ločenem sistemu meteornih in fekalnih vod. Vrednost celotne investicije (projekt, izgradnja in nadzor) je 850.000,00. EUR. Čistilna naprava je že v obratovanju, in sicer v poskusni fazi, ki bo trajala 6 mesecev. Na čistilno napravo so že priključeni osnovna šola, vrtec, blok, gasilski dom, trgovina Mercator, Pošta Slovenije in Kmetijska zadruga Lenart. V nadaljevanju se bodo na zgrajeno kanalizacijsko omrežje še priključile nove stanovanjske hiše v novem naselju in Sončni soseski. Župan se je ob koncu zahvalil izvajalcu Nigradu d.d. za korektno in strokovno opravljeno delo, saj je izgradnja potekala brez težav in brez dodatnih del.

Direktor Nigrada d.d., Silvo Plesnik se je prav tako zahvalil občini za korektno sodelovanje tako, da je lahko celotno delo teklo v skladu s terminskimi plani.

Roman Jurički, direktor Sezama d.o.o. iz Ruš, podjetja, ki je dobavilo čistilno napravo, je na kratko predstavil vgrajeno čistilno napravo, ki predstavlja eno najbolj naprednih tehnologij, saj dosega dobre rezultate na majhni površini.

Po vzetih izjavah medijev ob koncu tiskovne konference je sledil še ogled čistilne naprave, locirane ob potoku Globovnica.

PRENOS:
pdfGradivo za novinarje

1 2 3 4

5 6 7 8

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih