7. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto zvečer 07. maja 2016  je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah,  potekalo  7. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan, v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Na Jurjevih srečanjih folklornih skupin  želimo obiskovalcem  prikazati različnost  Jurjevih običajev po raznih krajih Slovenije in  drugih delih Evrope, ter s tem tudi del njihovega  bogastva kulturne dediščine, oblačil, pesmi in plesov.

Folklorne skupine so se pred koncertom zbrale na osrednjem trgu in se nato predstavile obiskovalcem  v povorki, ki jo je vodil Zeleni Jurij, po starem ljudskem običaju odganjalec zime in prinašalec pomladi.

Na odru kulturnega doma  je kot prva nastopila domača Otroška folklorna skupina  Šleka pac, pod mentorstvom Barbare Waldhűtter,  z odrsko postavitvijo »LE 'KIRI' BO MOJ?« 

Folklorna skupina Goska in Kulturno turističnega društva Goska Satahovci, ki jo strokovno vodi  Dragica Kolarič, se je predstavila z odrsko postavitvijo  » OJ TE GOSKE«              

Folklorna skupina Tinje Kulturno umetniškega društva Oton Župančič Tinje, pod vodstvom Mateja Graceja, za potrebe odrskih postavitev raziskuje in ohranja  plese,  pesmi  ter običaje, s širšega območja Pohorja,  ki so bili skozi vse leto  povezani s kmečkimi deli, raznimi praznovanji, koledovanji itn, je prikazala kako je potekalo vasovanje na Pohorju.

Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Belica,   iz sosednje Hrvaške, pod vodstvom  vodje folklornikov Petra Janušića in vodje tamburašev Boža Premuša je predstavila pesmi in plese Međimurja               

Veteranska folklorna skupina  Bela krizantema Kulturno umetniškega društva  Študent  Maribor, ki jo strokovno vodi Vasja Samec, deluje z namenom srečevanja nekdanjih plesalcev in plesalk, ki ob dobri volji  obujajo spomine na svojo dolgoletno ljubiteljsko folklorno delovanje  in se pri tem zabavajo. Njihovo dobro razpoloženje jim je z odrsko postavitvijo »BERGLTANC« uspelo prenesti tudi na vse obiskovalce in nastopajoče na prireditvi.

Gostiteljica - Folklorna skupina Jurovčan, ki jo strokovno vodita mentorici Cilka Neuvirt in Darinka Kramberger se je predstavila  z odrsko postavitvijo »PA TISTI JE MOJ, PA OVI JE MOJ«.

Številne obiskovalce prireditve sta pozdravila in nagovorila župan Peter Škrlec in  predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik.


Miroslav Breznik, predsednik društva

 

13116228 1096395547089047 3394474991056366534 oDJI 0038-1