Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

OBVESTILO OBČANOM IN OBČANKAM

Naprošamo vas, da zaradi povečanega števila okužb in razglašene epidemije vzpostavite stik z občinsko upravo preko telefona, elektronske pošte ali navadne pošte, občino pa obiščete le v nujnih primerih.
 
Ob tem vas obveščamo, da v kolikor sumite ali imate potrjeno okužbo na Covid-19 in ne boste imeli možnosti zagotovitve oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami (zdravila, zaščitna sredstva…) lahko za pomoč pokličete na tel. št. 041 327 011 (Samo Kristl) ali 051 425 034 (Alen Breznik).

Župnijski urad

ŽUPNIJSKA CERKEV SV. JURIJA V SLOV. GORICAH cerkev b

Cerkev Sv. Jurija v Slov. goricah se prvič omenja leta 1388. Sedanja župnijska cerkev je bila sezidana leta 1501. Nekoč je spadala v prafaro Jarenina. Cerkev je bila prvotno podružnica župnije Sv. Lenart v Slov. goricah. Kot samostojna župnija je bila ustanovljena leta 1786.

Cerkev stoji obrnjena proti sončnemu vzhodu na mali vzpetini. Je cela zazidana in krita z opeko; v vseh delih je obokana in tlakovana s cementnimi ploščami. Kor in ladja imata enake rebraste oboke. Cerkev je naslonjena na oporne stebre. Zvonik je postavljen pred cerkvijo. Levo in desno so bile prizidane stranske kapele.

V prezbiteriju je pet barvnih gotskih oken. Leta 1905 so bile kapele poslikane s freskami. V kapeli na južni strani so slike Jezusovega življenja, v kapeli na severni strani so pa slike iz Marijinega življenja. V cerkvi so trije oltarji. Glavni oltar je posvečen farnemu zavetniku Sv. Juriju. Ta oltar je bil leta 2003/04 obnovljen in v celoti pozlačen. V južni kapeli je oltar Sv. Janeza in Pavla. Ta oltar obnavljamo letos (2007) in bo dobil originalno podobo. V severni kapeli je oltar Sv. Družine, ki je bil lansko leto prav tako obnovljen in ima sedaj prvotno podobo.

V cerkvi je lep križev pot iz leta 1908. Izdelan je iz terakote v Muenchen-Gladbachu v Nemčiji. Kor krasijo nove orgle iz leta 1993 in imajo 14 registrov. Izdelane so bile v orglarstvu Škrabl v Rogaški Slatini. V avgustu leta 1999 je cerkev dobila tri nove bronaste zvonove.

Farani skupaj s svojim župnikom Jankom Goergnerjem lepo skrbijo za svoje svetišče, tako da smo nanj lahko upravičeno ponosni.

ŽUPNIJSKI URAD SV.JURIJ V SLOV.GORICAH
Jurovski dol 5
2223 Jurovski dol
Tel.: 02/7205254

Vreme

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih