Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

DRŽAVNE ŽENSKE KMEČKE IGRE

V soboto, 8.6.2019, se je pod šotorom v Jurovskem Dolu odvijal pomemben dogodek, saj so članice Društva kmečkih gospodinj  Sv. Jurij v Slovenskih goricah pod okriljem Zveze kmetic Slovenije organizirale 14. Državne ženske kmečke igre. Da so gostiteljice iger bile prav članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij, pa so bile zaslužne tri članice, ki so se lansko leto borile in priborile odlično tretje mesto. Prvo in drugo uvrščene tekmovalke prejšnjega leta so že bile gostiteljice iger, zato so se s predsednico Zveze kmetic Slovenije Ireno Ule odločile, da ta izziv prepustijo tretje uvrščenim. Glede na to, da igre še nikoli doslej niso potekale na Štajerskem, so članice Društva kmečkih gospodinj ta izziv s ponosom sprejele.

Čeprav gre predvsem za druženje in sprostitev, se je za tekmovanje v različnih igrah prijavilo kar 22 ekip iz različnih koncev Slovenije. Kot vsako leto je prireditev tudi tokrat vodila predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je v začetnem nagovoru povabila k besedi župana Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, Škrlec Petra, nato pa še predsednico Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah, Cecilijo Knezar. Pred samim začetkom tekmovanja, je sledil še kratek kulturni program z ubranimi glasovi Jurovskega okteta. 

V prvih štirih igrah so se preizkusile vse ekipe, kjer so morale tekmovalke preslikati grozd na drug list papirja in sicer z lepljenjem barvnih papirčkov v pravem zaporedju barv, nato so izdelovale bonbone, kjer so v barvne papirčke zavijale fižol in kamenčke, izdelovale so broške in v zadnji igri prvega kroga lepile cvetove rožic. Medtem, ko je komisija seštevala točke iz prvega kroga, je ponovno sledil kulturni program, kjer se je predstavila Folklorna skupina Jurovčan, mažoretke in trije mladi harmonikarji. 

V drugi krog štirih iger se je uvrstilo osem najboljših ekip in sicer DPŽ Škocjan, DK Dravska Dolina, Ribnica na Pohorju, DPŽ Selnica ob Dravi, DŽD Ljubljana Moste –Polje, DPŽ Idrija Cerkno, DK Šentilj, DKG Sv. Jurij in DPŽ Mirna Peč, ki je imela po točkah v prvem krogu krepko vodstvo.
V naslednjih štirih igrah so tekmovalke izdelovale stolp iz koruznih storžev in jih med seboj povezovale, sestavljati so morale sestavljanko z motivom Jurovskega Dola, da pa so igre bile tudi nekoliko razgibane in zabavne so tekmovalke v naslednji igri tekale in hitele polniti salamo z žitom, ki so ga prenašale iz vedra po žličkah nekaj metrov stran, pri zadnji igri pa so gostiteljice poskrbele tudi za smeh, saj so pripravile igro, ko je ena tekmovalka z zavezanimi očmi jemala oblačila iz velike vreče polne raznih oblačil, jih dajala drugi, le ta pa je nosila oblačila k tretji tekmovalki, ki se je oblačila. Niti vročina, ki je bila tisti dan, tekmovalk ni odvrnila od tega, da ne bi oblekle vsega, kar so dobile pod roke. 

Po zaključnem seštevanju točk je z veliko prednostjo zmagala ekipa DPŽ iz Mirne Peči, ki je zmago slavila že predlani, z enakim številom točk pa sta se za drugo in tretje mesto z dodatno igro borili ekipi iz DPŽ Selnice ob Dravi, ki je nato končala na drugem mestu in DK Dravske Dolin , na tretjem mestu. Sledilo je še podeljevanje pokalov in nagrad, ki so ga opravili župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, predsednica Zveze kmetic Irena Ule in predsednica domačega društva Cecilija Knezar. Ob prijetni glasbi ansambla pa je bilo veselo vse do poznih večernih ur.

Zapisala: Cecilija Knezar

62151767 2275920539391816 1372512943249293312 o64413981 2275919802725223 1710933388099059712 o

Foto: Uroš Brumen

MEDNARODNA MLADINSKA IZMENJAVA "BEE THE FUTURE" (S ČEBELO V PRIHODNOST), 19. - 28. JULIJ 2019 V JUROVSKEM DOLU

Društvo Zelena centrala v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Irske, Romunije in Italije vljudno vabi na mednarodno mladinsko izmenjavo »BEE THE FUTURE« (S čebelo v prihodnost), ki se bo zgodila med 19. in 28. julijem na ekološkem posestvu Zelena centrala v Jurovskem Dolu.

Izmenjava je namenjena mladim od 18. do 30. leta starosti, ki jih zanima čebelarstvo, ekološko kmetijstvo, delo z naravnimi materiali, naravna arhitektura in trajnostni razvoj evropskega podeželja.

Mednarodno mladinsko izmenjavo »BEE THE FUTURE« (S čebelo v prihodnost) so družno pripravile štiri partnerske organizacije: Društvo Zelena centrala iz Slovenije, skupina mladih Gruppo Api iz Italije, socialno podjetje IRD Duhallow iz Irske in razvojna agencija Asociatia Grupul de Actiune Locala din Zona Vailor Ampoiului si Muresului iz Romunije.

V projektu bo sodelovalo 24 mladih do 30 let (6 na vsako sodelujočo državo), ki bodo skupaj preživeli 8 dni na ekološki kmetiji v Slovenskih goricah. Z mentorsko pomočjo izkušenih mojstrov in strokovnjakov bodo skušali odgovoriti na vprašanje »Kako gradi čebela? Kako gradi trta? Kako gradi človek?« Skupaj bodo zasnovali in izgradili brajdo v čebelji obliki šestkotnika, brajdo, ki je skupni arhitekturni element številnih svetovnih kultur; je tisti prostor pred hišo, v katerem pozdravimo prijatelje, stare in nove, jim ponudimo senco in gostoljubje.

Arhitektura mora ustvarjati življenjske prostore, v katerih zadovoljno in radostno sobivajo vsi člani družbe, tudi tisti najbolj odrinjeni. Če je arhitektura dobra in trajnostna, je tudi vključujoča. Mednarodna mladinska izmenjava »BEE THE FUTURE« vključujočo arhitekturo povezuje z osnovami čebelarstva, naravne arhitekture živali in rastlin, kulturne dediščine, ekološkega kmetijstva in biotske raznovrstnosti. Povezuje mlade ljudi evropskega podeželja in se posveča ključnim elementom za trajnostni razvoj območij, v katerih ti mladi živijo.

Projekt se financira iz evropskega programa Erasmus+. Vse aktivnosti, vključno s potovanji, nočitvami in prehrano, so popolnoma brezplačne za vse udeležence. V projektu sodelujejo mnoge lokalne organizacije in posamezniki, med drugimi arhitektka Lea Korošec, ekološki čebelar Karl Vogrinčič, biodinamični vinogradnik Radovan Šuman, lesar Matija Rižner, zeliščarka Tajda Jamšek, umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič, ključavničar in kovač Marjan Žvegla, lokalno čebelarsko društvo s šolskim čebelnjakom v Jurovskem Dolu, OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, Občina Sv. Jurij v Slov. goricah in mnogi drugi.      

Mladi, ki se želijo pridružiti izmenjavi, naj to storijo z elektronskim pismom na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Prijavi naj priložijo svoj življenjepis in kratko motivacijsko pismo, v katerem naj razložijo, zakaj se želijo pridružiti izmenjavi. Število mest je omejeno, ZADNJI ROK ZA PRIJAVO JE 25. JUNIJ 2019.  

Za več informacij lahko potencialni udeleženci pokličejo na 041997070.

Nataša Kramberger

pdfMEDNARODNA IZMENJAVA BEE THE FUTURE.pdf

Vreme

Lokalnevolitve2018

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih