Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

GASILSKA VAJA - PGD SV. JURIJ V SLOV. GORICAH

PGD Sv. Jurij v Slov. goricah je v okviru občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slov. goricah organiziralo taktično gasilsko vajo, ki je potekala v soboto, 13. aprila 2019 na Malni (kmetija Žugman).
 
Predpostavka vaje je bila tehnično reševanje in požar na gospodarskem objektu. Na vaji so poleg domačega društva sodelovala še sosednja gasilska društva, in sicer naslednja: PGD Sv. Ana, PGD Lenart, PGD Benedikt, PGD Jakobski Dol, PGD Pernica, PGD Šentilj in PGD Velka.
 
Na vaji so se prikazali različni taktični postopki reševanja in gašenja: spust ponesrečenca s silosa s pomočjo vrvne tehnike, reševanje ponesrečenca izpod bremen s pomočjo dvižnih blazin, preprečevanje iztekanja nevarne snovi ter različni načini in postopki gašenja. Na vaji je sodelovalo 56 gasilcev, ki so uspešno izpeljali vse zahtevne postopke reševanja in gašenja.

Vajo si je ogledal župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah in poveljnik GZ Lenart, ki sta ocenila vajo kot dobro načrtovano in izpeljano.
 
PGD Sv. Jurij v Slov. goricah
 
DSCN2790DSCN2826Slika Ovtarjeve Novice

ZAČETEK JURJEVIH DNEVOV 2019

V mesecu aprilu goduje Sv. Jurij in z njim praznuje tudi Občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Iz prvotnega Jurjevega tedna so se praznični dogodki prenesli v Jurjeve dneve, ki trajajo vse od začetka aprila do konca maja. Že tradicionalno se začne praznovanje s srečanjem lovcev LD Sv. Jurij in gasilcev PGD Sv. Jurij, katero pozdravi in odpre župan občine Peter Škrlec. Letošnje srečanje, že trideseto po vrsti je bilo v petek, 5. aprila 2019 pri lovskem domu. Srečanje vsako leto organizira drugo društvo. Ob prijetnem druženju se pomerijo v sedmih panogah: zbijanje tarče s curkom vode iz brentače, streljanje z malo kalibrsko puško, vleka vrvi, mali nogomet, kartanje, šah in pikado. Ob medsebojnem merjenju moči je vzdušje precej športno, še posebej ob analizi posameznih rezultatov. Zadnja leta se športna sreča menja med društvoma. Letos je bila naklonjena lovcem.
 
Ob odličnem srnjakovem golažu in dobri domači kapljici se odprejo prijetne teme, ki jih je na takšnih srečanjih vedno dovolj. Istočasno bogatijo kraj, bogatijo društva in ne nazadnje vsakega posameznika. V tempu katerega živimo, se marsikdaj nimamo časa niti ustaviti in pozdraviti prijatelja. Kaj še, da bi z njim ali katerim drugim krajanom sedli in se prijateljsko pogovorili.
 
IMG 2633 2
 
Kot vsako leto je tudi letos naslednji dan, v soboto 6. aprila 2019 organizirala LD Sv. Jurij v sodelovanju z občino čistilno akcijo »Očistimo svoj kraj«, ki je bila organizirana po zaselkih, pod vodstvom revirnih vodij LD in njihovimi pomočniki. Okoli sto udeležencev je zbralo skoraj eno tono plastike, pločevink, papirja, ter drugih manjših kosov, ki jih ljudje odvržejo veliko krat kar skozi okno avtomobila v obcestne jarke. Verjetno so to ljudje, ki jim ni mar za naravo in čisto okolje. Ne zavedajo se posledic onesnaževanja, ki vpliva tudi na njih.
 
Po zaključku akcije je pri lovskem domu sledilo druženje vseh udeležencev in pogostitev z malico. Župan Peter Škrlec se je zahvalil, ter tudi sam kritično ocenil nevestno ravnanje posameznikov, ki še vedno ne dojamejo, da je tovrstno onesnaževanje okolja  skrajno neodgovorno dejanje.
 
Zapisal: Franc Krivec
 
 
 

Vreme

Lokalnevolitve2018

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih