Društvo kmečkih gospodinj Sveti Jurij

Naslov: Jurovski Dol 1
2223 JUROVSKI DOL

Predsednica: Cecilija Knezar
Gsm: 031 782 764
Elektronska pošta: drustvokmeckihgospodinj@gmail.com
 

Društvo kmečkih gospodinj Sv. Jurij združuje kmečke žene in dekleta na področju Občine Sv. Jurij v Slov. goricah. V register je vpisanih 31 članic.
Društvo je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje kmečkih žena in deklet z namenom izobraževanja, druženja, prenosa koristnih informacij in izkušenj.

Namen društva je prostovoljno povezovanje kmečkih žena in deklet s ciljem:
- skrbi za oživljanje tradicionalnih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju družine, doma in
narave,
- oznanja vrednost o nujnosti skladnega razvoja podeželja z okolju prijazno kmetijsko pridelavo,
- v sodelovanju s Kmetijsko svetovalno službo skrbi za izboljšanje strokovne izobraženosti kmečkih gospodinj v obliki tečajev, predavanj, seminarjev in ekskurzij,
- skrbi za kulturno in družabno življenje kmečkih žena in deklet,
- skrbi za povezovanje in druženje s podobnimi organizacijami doma in v tujini,
- eden temeljnih namenov društva pa je tudi ohranjanje starih jedi in običajev.

12 3

DRŽAVNE ŽENSKE KMEČKE IGRE

V soboto, 8.6.2019, se je pod šotorom v Jurovskem Dolu odvijal pomemben dogodek, saj so članice Društva kmečkih gospodinj  Sv. Jurij v Slovenskih goricah pod okriljem Zveze kmetic Slovenije organizirale 14. Državne ženske kmečke igre. Da so gostiteljice iger bile prav članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij, pa so bile zaslužne tri članice, ki so se lansko leto borile in priborile odlično tretje mesto. Prvo in drugo uvrščene tekmovalke prejšnjega leta so že bile gostiteljice iger, zato so se s predsednico Zveze kmetic Slovenije Ireno Ule odločile, da ta izziv prepustijo tretje uvrščenim. Glede na to, da igre še nikoli doslej niso potekale na Štajerskem, so članice Društva kmečkih gospodinj ta izziv s ponosom sprejele.

Čeprav gre predvsem za druženje in sprostitev, se je za tekmovanje v različnih igrah prijavilo kar 22 ekip iz različnih koncev Slovenije. Kot vsako leto je prireditev tudi tokrat vodila predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je v začetnem nagovoru povabila k besedi župana Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, Škrlec Petra, nato pa še predsednico Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah, Cecilijo Knezar. Pred samim začetkom tekmovanja, je sledil še kratek kulturni program z ubranimi glasovi Jurovskega okteta. 

V prvih štirih igrah so se preizkusile vse ekipe, kjer so morale tekmovalke preslikati grozd na drug list papirja in sicer z lepljenjem barvnih papirčkov v pravem zaporedju barv, nato so izdelovale bonbone, kjer so v barvne papirčke zavijale fižol in kamenčke, izdelovale so broške in v zadnji igri prvega kroga lepile cvetove rožic. Medtem, ko je komisija seštevala točke iz prvega kroga, je ponovno sledil kulturni program, kjer se je predstavila Folklorna skupina Jurovčan, mažoretke in trije mladi harmonikarji. 

V drugi krog štirih iger se je uvrstilo osem najboljših ekip in sicer DPŽ Škocjan, DK Dravska Dolina, Ribnica na Pohorju, DPŽ Selnica ob Dravi, DŽD Ljubljana Moste –Polje, DPŽ Idrija Cerkno, DK Šentilj, DKG Sv. Jurij in DPŽ Mirna Peč, ki je imela po točkah v prvem krogu krepko vodstvo.
V naslednjih štirih igrah so tekmovalke izdelovale stolp iz koruznih storžev in jih med seboj povezovale, sestavljati so morale sestavljanko z motivom Jurovskega Dola, da pa so igre bile tudi nekoliko razgibane in zabavne so tekmovalke v naslednji igri tekale in hitele polniti salamo z žitom, ki so ga prenašale iz vedra po žličkah nekaj metrov stran, pri zadnji igri pa so gostiteljice poskrbele tudi za smeh, saj so pripravile igro, ko je ena tekmovalka z zavezanimi očmi jemala oblačila iz velike vreče polne raznih oblačil, jih dajala drugi, le ta pa je nosila oblačila k tretji tekmovalki, ki se je oblačila. Niti vročina, ki je bila tisti dan, tekmovalk ni odvrnila od tega, da ne bi oblekle vsega, kar so dobile pod roke. 

Po zaključnem seštevanju točk je z veliko prednostjo zmagala ekipa DPŽ iz Mirne Peči, ki je zmago slavila že predlani, z enakim številom točk pa sta se za drugo in tretje mesto z dodatno igro borili ekipi iz DPŽ Selnice ob Dravi, ki je nato končala na drugem mestu in DK Dravske Dolin , na tretjem mestu. Sledilo je še podeljevanje pokalov in nagrad, ki so ga opravili župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, predsednica Zveze kmetic Irena Ule in predsednica domačega društva Cecilija Knezar. Ob prijetni glasbi ansambla pa je bilo veselo vse do poznih večernih ur.

Zapisala: Cecilija Knezar

62151767 2275920539391816 1372512943249293312 o64413981 2275919802725223 1710933388099059712 o

Foto: Uroš Brumen

Osnovni podatki

logo

Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah

Jurovski Dol 70b
2223 Jurovski Dol

ID za DDV: SI58481435

Kontaktni podatki

TEL: 02 729 52 50

E: obcina@obcinajurij.si

www.obcinajurij.si

Uradne ure

ponedeljek:    od 8.do 14.ure
torek:    od 8.do 14.ure 
sreda:   od 8.do 12.ure in od 13.do 17.ure
četrtek:   od 8.do 14.ure
petek:   od 8.do 13.ure

 

Meni