SPREJEM GASILSKEGA VOZILA GVM-1

V soboto, 30. 9. 2017 je bilo v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah še posebej slovesno, saj smo se na povabilo Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Jurij v Slovenskih goricah zbrali na slovesnosti ob sprejemu novega gasilskega vozila GVM-1. Ob vseh zbranih gasilcih in gasilkah so to slovesnost s svojo prisotnostjo počastili tudi naslednji gostje: župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec, namestnik predsednika Gasilske zveze Lenart Robert Mesarec, poveljnik GZ Lenart Leopold Omerzu, namestnik poveljnika GZ Lenart Franc Lakner, podpoveljnik GZ Lenart in poveljnik PGD Sv. Jurij v Slov. goricah Robert  Kukovec, poveljnik občinskega poveljstva občine Pesnica  Jože Repa, poveljnik civilne zaščite občine Sveti Jurij Alen Breznik, domači župnik in dekan  Janko Goergner, predstavniki prostovoljnih gasilskih društev iz  Benedikta, Cerkvenjaka, Lenarta, Svete Trojice, Svete Ane, Voličine, Selc, Gočove in Oseka;  iz sosednje gasilske zveze so slovesen dogodek s svojo prisotnostjo počastili predstavniki Prostovoljnih gasilskih društev iz Jakobskega Dola, Jarenine, Šentilja in Velke.                                                                                                                
Uvod v praznovanje je bila slavnostna parada. Na začetku parade smo spremljali nosilca državne zastave Alojza Žnofla, nižjega  gasilskega  časnika II. stopnje,   sledil je gasilski znak, ki sta ga nosili mladinki  PGD Sveti Jurij Maja Kukovec in Nuša Najdenik. Sledilo je vodstvo parade. Poveljnik  parade je bil Robert Kukovec, gasilski časnik II. stopnje, podpoveljnik Gasilske zveze Lenart in poveljnik PGD Sveti Jurij,  njegova pomočnika pa  Uroš Črnčec, nižji gasilski časnik I. stopnje in Tilen Kristl, višji gasilec I. stopnje. 
 
Sledil je častni vod  Gasilske zveze Lenart, ki ga tvorijo člani vseh desetih društev Gasilske zveze Lenart. Vodil ga je Jernej Sinič, višji gasilski časnik,  praporščak častnega voda pa je bil Ivan Divjak.
 
Sledil je  ešalon praporov. Ešalon praporščakov je vodil Robert Črnčec, gasilski časnik I. stopnje, namestnik poveljnika domačega društva. Na čelu je bil praporščak domačega društva Jožek Zaletinger, ob njem se je vil mladinski prapor PGD Sveti Jurij, ki ga je nosila Karin Najdenik. Sledili so praporščaki iz vseh desetih društev Gasilske zveze Lenart in praporščaki iz sosednjih društev: Jakobskega Dola, Jarenine, Šentilja in Velke. Sledil je  ešalon gasilske mladine, ki mu je poveljeval  Alen Breznik, višji gasilec. Sledi je ešalon članov in članic, ki ga je vodil Dejan Najdenik, nižji gasilski časnik I. stopnje. 
 
Sledil je ešalon gasilskih vozil. Na čelu je bilo vozilo FAP iz leta 1982, ki ga je vozil Jože Sinič. Sledilo je  specialno vozilo AC16/40, ki ga je  vozil Branko Črnčec. Sledilo je novejše gasilsko vozilo Mercedes Atego GVC 16/25, ki ga je vozil Žan Krajnc. Sledila so ostala vozila društev Gasilske zveze Lenart  ter sosednjih prostovoljnih društev. 
 
Po paradi so se vsi gasilci in gostje zbrali na osrednji slovesnosti v šotoru pred vhodom na jurovski trg.                                                                                                                                             
Pred začetkom slovesnosti je poveljnik PGD Sveti Jurij Robert Kukovec zaprosil za dovoljenje za začetek prireditve župana občine, Petra Škrleca. 
 
V uvodu slovesnosti je o delovanju Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Jurij v Slovenskih goricah, o željah po novem vozilu in o dejavnostih, ki so pripeljale do tega, da je novo gasilsko vozilo med nami, spregovoril predsednik društva Gregor Nudl.  Ker je pridobitev novega  gasilskega  vozila velik finančni zalogaj,  pa tudi veselje in ponos predvsem za gasilce ter za vse občane, je ob tako pomembni pridobitvi za naš kraj spregovoril tudi župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec ter pohvalil  prizadevanja jurovskih gasilcev za posodabljanje voznega parka ter predano opravljanje prostovoljne gasilske dejavnosti.  Seveda je vse zbrane gasilce in goste pozdravil tudi namestnik predsednika Gasilske zveze Lenart Robert Mesarec. 
Sledil je uradni prevzem vozila, ob katerem sta predsednik in poveljnik PGD Sveti Jurij ključe vozila predala vozniku in skrbniku vozila Andreju Siniču. Novo gasilsko vozilo je blagoslovil domači župnik in dekan Janko Gögner, ki je uporabnikom vozila želel srečno in varno vožnjo ter uporabo predvsem v družbene namene in čim manjkrat za intervencije. 
 
Slovesnost prevzema novega vozila je  s kratkim kulturnim programom obogatil Jurovski oktet ter mladi harmonikar Marko Igrec. 
 
Ker si nakupa novega gasilskega vozila ni moč predstavljati brez finančne podpore, so predstavniki Prostovoljnega  gasilskega  društva Sveti Jurij v Slovenskih goricah podarili zahvale vsem donatorjem in botrom,  ki so društvo finančno podprli ob nabavi novega gasilskega vozila. 
 
Slavnostno prireditev smo sklenili z iskreno željo za jurovske gasilce, da novi opremi navkljub prostovoljnost, pogum in pomoč sočloveku  ostanejo njihove vrednote.  
 
Po slavnostni prireditvi je sledilo skupno druženje vseh zbranih gasilcev in gasilk, sledil pa je tudi zabavni del praznovanja,  saj so naši gasilci poskrbeli tudi za ustrezno gostinsko ponudbo, dlani in pete  pa smo si lahko ogreli  ob glasbi ansambla Srčni muzikantje.
 
Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« ŽELIMO
SREČNO IN VARNO VOŽNJO!
 
 
Zapisala: Vida Ornik
 
 
 Exp-0050Exp-0067Exp-0156Exp-0305Exp-0306Exp-0311Exp-0318Exp-0326Exp-0334Exp-0335Exp-0339Exp-0355Exp-0360Exp-0379Exp-0387Exp-0408Exp-0423Exp-0426-2Exp-0433Exp-0437Exp-9900Exp-9916Exp-9943
 Foto: Maksimiljan Krautič
 
 
 
 

Osnovni podatki

logo

Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah

Jurovski Dol 70b
2223 Jurovski Dol

ID za DDV: SI58481435

Kontaktni podatki

TEL: 02 729 52 50
FAX: 02 729 52 55

E: obcina@obcinajurij.si

www.obcinajurij.si

Uradne ure

ponedeljek:    od 8.do 14.ure
torek:    od 8.do 14.ure 
sreda:   od 8.do 12.ure in od 13.do 17.ure
četrtek:   od 8.do 14.ure
petek:   od 8.do 13.ure

 

Meni