10. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto, 11. maja 2019 je v Jurovskem Dolu, potekalo 10. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan, v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah.
 
Folklorne skupine so se pred koncertom zbrale na osrednjem trgu. Obiskovalcem so se predstavile v povorki po krožnem trgu, ki jo je vodil Zeleni Jurij odganjalec zime in prinašalec pomladi. Vse folklorne skupine so skupno zaplesale polko, katero so zaigrali vsi godci folklornih skupin. Folklorniki so k plesu povabili še obiskovalce prireditve. Na trgu se nas je tako zavrtelo preko 300 vseh udeležencev. 
 
Na odru kulturnega doma, so zaplesale kar štiri domače folklorne skupine in sicer mlajša otroška folklorna skupina Knofeki in starejša otroška folklorna skupina Šleka pac iz OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, ki ju vodi mentorica Barbara Waldhütter, mladinska FS Jurovčan, ki jo vodi mentorica Nevenka Gungl in odrasla FS Jurovčan, ki jo vodita mentorici Darinka Kramberger in Cilka Neuvirt.  Vse navedene skupine so se predstavile z letošnjimi avtorskimi odrskimi postavitvami omenjenih mentoric, s katerimi so bile vse štiri skupine izbrane za nastop na regijskem Maroltovem srečanje FS. Šleka pac pa je bila izbrana tudi za nastop na državnem Maroltovem srečanju, kjer je prejela tudi posebno priznanje strokovne žirije za najboljšo godčevsko izvedbo.
 
Čudovit folklorni večer so s svojim nastopom obogatile še gostujoče folklorne skupine KUD Svoboda Bistrica ob Dravi, PD Anice Černejeve Makole in KUD STRMEC, iz sosednje Hrvaške.
 
Ob 10. obletnici Jurjevega srečanja folklornih skupin smo podelili zahvale za finančne, materialne in druge oblike pomoči Folklorni skupini Jurovčan za izvajanje njenih programov in projektov. Zahvale so prejele Občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah, SETRANS, Transportni inženiring trgovina in storitve d.o.o., VITA - ŠPINDLER, podjetje za trgovino, proizvodnjo in storitve d.o.o., Gostilna Špindler, Mateja Konrad s.p., Osnovna šola Jožeta Hudalesa Jurovski Dol in Župnija  Sveti Jurij v Slovenskih goricah.
 
Folklornike, številne obiskovalce prireditve in še posebej prejemnike zahval sta nagovorila župan Peter Škrlec in predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik.
 
Po prireditvi je bilo v avli Fredija Neuvirta prijetno druženje folklornikov in obiskovalcev prireditve.
 
Zapisal: Miroslav Breznik, predsednik društva
 
BISTRICA OB DRAVIKNOFEKIMAKOLEMLADINSKA JUROVČANMLADINSKA ODERODRASLA JJUROVČANPLES NA TRGUSKUPINAKA 1SKUPINSKA 2SKUPINSKA 3SKUPINSKA 4SKUPINSKA 5STRMEC