ODRASLA FS JUROVČAN JE GOSTOVALA V SOSEDNJI HRVAŠKI

Odrasla folklorna skupina Jurovčan, Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol  je 29. septembra 2018 nastopila na folklornem festivalu »STRMEČKA JESEN«, ki ga je organiziralo Kulturno umetniško društvo »STRMEC« iz Strmca, Sveta Nedelja pri Zagrebu. Nastopile so otroške in odrasle folklorne skupine iz Hrvaške.

Jurovčani smo se predstavili z odrsko postavitvijo »JAKEC IN ČUK« avtoric Cilke Neuvirt in Darinke Kramberger. Šaljiva ljudska pesem Jakec je čuka klal, je uvod v koreografijo Jakec in čuk. Razigrane plesalke si ob petju te ljudske pesmi privoščijo nerodnega Jakca, saj le-ta naleti na veliko presenečenje. Preden se plesalci in plesalke skupaj zavrtijo in zaplešejo, so na preizkušnji še nekateri drugi plesalci. Zaplesali smo štajerske plese: spretnostni ples Miha Tunča polka, zibenšrit, šamarjanka, sotiš, polka, čindara, konjski ples in ples z metlo.

Z odlično izvedenim programom smo navdušili številne obiskovalce in druge nastopajoče folklorne skupine.   Stkana so bila  nova folklorna prijateljstva. Prejeli smo več povabil, za nastope v naslednjem letu, na folklornih prireditvah na Hrvaškem.

Organizatorji so nas zelo  lepo sprejeli. Uživali smo v sproščenem, veselem in domačem vzdušju ter odlični organizaciji prireditve v celoti.

Zapisal: Miroslav Breznik, organizacijski vodja folklorne skupine in  predsednik društva.

DSC 0001DSC 0002DSC 0007DSC 0008