AKTIVEN ŠPORT ŠPAS 2012

V soboto dvanajstega maja 2012 je v Jurovskem Dolu potekala športna prireditev Šport špas – 5. dan druženja in gibanja vseh generacij. V kraju je prireditev potekala drugič zapored in jo je organizirala OŠ in VVZ J. Hudalesa v sodelovanju z društvi in organizacijami v Sv. Juriju. Svetovni dan gibanja so osnovnošolci in krajani obeležili z organizirano športno zabavo, pohodom, predstavitvijo posameznih društev in šaljivimi igrami. Prireditve, ki je bila sicer za osnovnošolce obvezna kot športni dan, se je udeležilo preko 300 udeležencev.

Ob 8.45 uri so se udeleženci prireditve zbrali na športnem parku v Jurovskem Dolu. Prijave na prireditev so vestno zbirale članice turističnega pomladka šole pod vodstvom ga. Milene Kokol. Vsi udeleženci so prejeli spominske medalje, ki so jih izdelalale učiteljice in vzgojiteljice pod vodstvom ga. Ane Šuster. Prireditev je na svoj hudomušen način otvoril Jože Eder – Blaž, ki je prireditev tudi povezoval. Vse udeležence je nagovoril tudi župan občine Sv. Jurij g. Peter Škrlec. V svojem nagovoru je poudaril pomen gibanja, zdrave prehrane in pomen dobrih medsosedskih odnosov v želji da očistimo medsebojne odnose s vzpostavitvijo vrednot morale in etike. Podnaslov letošnjega druženja je bil namreč » PET PRED DVANAJSTO«.

V kulturnem programu sta se predstavila Tadeja Grabušnik, s točko, s katero je osvojila zlato medaljo na državnem prvenstvu mažoretk in Gašper Waldhütter na harmoniki. Sledilo je ogrevanje vseh udeležencev na glasbo Letkiss polka in Račke. Po ogrevanju so se udeleženci podali na pohod in sicer so bili razdeljeni v dve skupini – mlajšo in starejšo. Prvo starejšo skupino je vodil po delu Jurovske poti ravnatelj OŠ J. Hudalesa Stanislav Senekovič. Mlajšo skupino in večje število staršev in starih staršev so vodile vzgojiteljice vrtca.

Dogajanje so popestrile različne stojnice, kjer so se predstavili:

Pred in po pohodu so si udeleženci lahko izmerili krvni pritisk in srčni utrip. Meritve sta izvajala člana KO RK Sv. Jurij. Kako se obvije rana in kako se najhitreju nudi prva pomoč je predstavila medicinska sestra ZD Lenart. Da pa je bila prireditev karseda zanimiva za čim širši krog ljudi, so poleg osnovne šole poskrbela lokalna društva, ki so z dodatnimi aktivnostmi in pestro ponudbo domače kulinarike obogatile športno-družaben dan v Jurovskem Dolu.

Člani PGD Sv. Jurij pod vodstvom predsednika Gregorja Nudla so poskrbeli za šotor pod katerim so se po napornem pohodu lahko pohodniki odpočili, pripravo miz in klopi. Predstavili in uprizorili so požar na štedilniku in seveda kako se požar tudi najhitreje pogasi.

Članice društva kmečkih gospodinj pod vodstvom ga. Mire Rotman so zbrane razvajale s skrbno pripravljenimi dobrotami. Na prireditvi so nam postregle z zdravim zajtrkom in sicer s koruznimi žganci, mlekom , domačim kruhom in maslom ter medom. Prikazale so tudi postopek priprave žgancev v kotlu na odprtem ogtnjišču. S prikazom piramide živil in razlago kako lahko smiselno izbiramo in kombiniramo živila, da bo naša prehrana ustrezna in zdrava so se predstavili učenci OŠ J. Hudalesa pod vodstvom ga. Majde Kolarič. Na plakatih, ki so jih izdelali opominjajo stare in mlade tudi na bolezni prehranjevanja.

Dogodek so s svojo prisotnostjo in aktivnim sodelovanjem popestrili tudi člani Saubermacher Slovenija, ki so vsem navžočim prikazali pravilno ločevanje odpadkov.

Stare običaje in pletenje košar iz slame nam prikazal g. Branko Kukovec.

Člani Športnega društva Jurovski Dol pod vodstvom predsednika Roberta Črnčeca so odstopili prostore in igrišča športnega parka. Izvedli so šaljive igre pri katerih so sodelovali člani družin ali sosedje. Zmagovalci šaljivih iger so za nagrado dobili dve pleteni slamnati košari.

Diplome je prispeval organizator vseslovenske akcije Šport špas MEDIA ŠPORT. Praktična darila so kot donatorji prispevali Občina Sv. Jurij  v Slov. goricah in trgovina Agrolist d.o.o. iz Jurovskega Dola. Diplomo in darilo za najmlajšega udeleženca je prejel dve leti star Rene Škrlec. Najstarejša udeleženka prireditve je bila 62-letna Marija Kukovec, med tem ko je diplomo in praktično darilo za najštevilčnejšo družino na prireditvi dobila družina Konrad- Špindler, ki je štela 7 članov.

Hvala vsem, ki so na kakršenkoli način prispevali, da je druga prireditev Šport – špas tako dobro uspela.

Koordinatorica celotnega projekta je bila Cvetka Škrlec

{phocagallery view=category|categoryid=98|limitstart=0|limitcount=0}