IZLET ČLANOV DRUŠTVA UPOKOJENCEV SV. JURIJ V SLOVENSKIH GORICAH

V ponedeljek, 23.5.2022, smo se člani Društva upokojencev Sv. Jurij v Slovenskih goricah udeležili izleta. Najprej smo si ogledali Slovensko Marijino narodno svetišče Marija Pomagaj na Brezjah, ki je že več kot stoletje slovensko glavno romarsko središče ter bili prisotni pri sveti maši.

Po kosilu, v bližini Rateč, smo si v dolini pod Poncami ogledali Nordijski center Planica. Planica je vsem dobro znana kot zibelka smučarskih poletov. Center ponuja številne možnosti za trening profesionalnih športnikov in rekreacijo, v vseh letnih časih. Kot zanimivost naj omenim, da je smučarjem tekačem na voljo kar 800 m proge v podzemnem tunelu, kar jim omogoča treninge tudi v poletnem času.

Na poti proti domu smo si za vasjo Podkoren ogledali Jezerce Zelenci, ki je v zahodnem delu Močvirju z barjem Drni. Smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

K dobremu vzdušje na poti je veliko pripomogla tudi odlična turistična vodička, ki opravlja naloge za Turistično agencijo LE – ZE, organizatorko izleta.

Miroslav Breznik

20220523 143505