95 let Jožefa Zaletingerja

Na dan 16.03. se je pred 95 leti rodil Jožef Zaletinger iz Srednjega Gasteraja.

Jožef je svoje otroštvo preživel v rodnem Gasteraju, osnovno šolo je obiskoval v Jurovskem Dolu. Življenje je poskrbelo za žalostne dogodke že v otroštvu, saj so v družini ostali brez dveh članic, že kot zelo majhni sta Jožefa namreč zapustili obe sestri. Jožef je kot mladostnik rad opravljal kmečka opravila, še posebej ga je veselila košnja, ki so jo takrat še ročno opravljali po okoliških travnikih. Prelomnica v življenju se je Jožetu zgodila v letu 1941, s pričetkom 2. svetovne vojne, ko je bil Jožef  najprej poslan na Dolenjsko, kjer je opravljal kmečka opravila za Nemce. Potem, ko ga je v letu 1943 doletel vpoklic v nemško vojsko, se je Jožef po usposabljanju in bitkah v Avstriji, Italiji in Franciji, kjer je bil tudi ranjen, v Slovenijo vrnil šele 1946. leta. O svojih vojnih spominih in doživetjih še danes rad spregovori.

Jožefu Zaletingerju se je v zakonu z ženo Marijo rodil sin. Danes ga razveseljujejo ena vnukinja in dva vnuka.

Ob častitljivem jubileju – 95. rojstnem dnevu, ga je obiskal župan Peter Škrlec, mu iskreno čestital in zaželel predvsem zdravja in zadovoljstva v prihodnjih letih ter mu izročil priložnostno darilo.


Več o vojnih prigodah Jožeta Zaletingerja lahko najdete v Ovtarjevih novicah (letnik 2013, št. 2 (februar), št. 3 (marec), št. 4 (april) in št. 5 (maj).

zaletinger95 1zaletinger95 2