"ZELIŠČNI ČLOVEK V TEORIJI IN PRAKSI"

Društvo Zelena centrala razpisuje
IZOBRAŽEVALNI PROSTOČASNI KROŽEK


»ZELIŠČNI ČLOVEK V TEORIJI IN PRAKSI«


ki bo potekal v Knjižnici Lenart ter na ekološki kmetiji Zelena centrala v Jurovskem Dolu
od aprila 2017 do junija 2018 (in še dlje, če bo veselje)


Krožek bo sestavljen iz teoretičnih in praktičnih srečanj, na katerih bomo sledili uradnemu katalogu znanj nacionalne poklicne kvalifikacije »NPK Zeliščar/Zeliščarica«. To pomeni, da bomo v živo in od blizu spoznali vse korake vzgoje in nege zelišč (od semena do semena), nabiranja zelišč (v divjini in na vrtu) in uporabe zelišč (od čajev do tinktur). Skozi delo in druženje bo vsak od nas podrobneje spoznal več kot 100 različnih zeli in njihovo delovanje na druge rastline, živali in ljudi. Pri delu bomo sledili načelom biodinamičnega kmetovanja ter se tako seznanili z osnovami tega pristopa.
Po želji bomo udeležencem pomagali pripraviti osebno mapo znanj in spretnosti za pridobivanje »NPK Zeliščar/Zeliščarica«.
Delali bomo v skladu z letnimi časi in se tako učili spoštovati življenjski cikel z vsemi njegovimi fazami. Ker se bomo družili redno in dalj časa, bomo učenje povezali z različnimi ustvarjalnimi delavnicami, zanimivimi obiski po vsej Sloveniji in tudi tujini ter z občasnimi predavanji priznanih strokovnjakov in raziskovalcev.
Prav tako bomo skupaj zasadili posebni, unikatni zeliščni vrt, kot ga doslej še niste videli. Pri tem se bomo naučili tudi osnov naravne gradnje z ilovico, slamo, kamnom in lesom.
Vsakemu udeležencu bomo tudi pomagali, da si podoben vrt za osebno rabo izdela pri sebi doma – z zelišči, ki jih njegovo telo najbolj potrebuje. Katera zelišča so to – tudi to se boste naučili, če se le pridružite našemu krožku.
Vodja krožka: Tajda Jamšek, zeliščarica in raziskovalka (Esenca – Travniška kozmetika in zeliščni poligoni)
Sodelavci: Nika Arnuš, likovna pedagoginja in gradbinka z ilovico, Matija Rižner, oblikovalec lesa, Nataša Kramberger, pisateljica in ekološka kmetovalka, zeliščarica z nacionalno poklicno kvalifikacijo
PRVO SREČANJE: dobimo se v sredo, 5. aprila, ob 18. uri v Knjižnici Lenart.
Prvo praktično srečanje z ogledom kmetije bo v soboto, 8.4., ob 10. uri. Trajalo bo največ 3 ure.
Potek dela: Teoretična srečanja, ki bodo vsakič trajala uro in pol, bodo potekala vsako drugo sredo zvečer v Knjižnici Lenart (5.4., 19.4., 3.5., 17.5., 31.5., 14.6., 28.6 – julija in avgusta bodo srečanja potekala po dogovoru glede na dopuste in se nato nadaljevala redno v septembru). Praktična srečanja bodo potekala enkrat na mesec ob sobotah na kmetiji Zelena centrala v Jurovskem Dolu.
Vnaprejšnja prijava v krožek ni potrebna – pridite le na prvo srečanje. Krožku se lahko pridruži kdorkoli, ni omejitev, tudi mladoletni z dovoljenjem staršev (priporočljiva starost nad 14 let).
Več info na: 030.692580 (Tajda) ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.