EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI, 16. – 22. SEPTEMBER 2021

»Živi zdravo. Potuj trajnostno.«
 
Kamorkoli se čez dan odpravite, na cilj pridete bolj sproščeni, zdravi in zadovoljni, če svojo pot opravite peš, s kolesom ali pa denimo z rolerji. Zakaj? Ker je potovanje brez avtomobila vedno povezano z gibanjem telesa, s svežim zrakom in z boljšim stikom z okolico. Aktivna mobilnost tako nadomešča potrebo po sproščanju in rekreaciji, hkrati pa je tudi poceni in tako rekoč idealna za krajše razdalje (hoja do 2 km, klasično kolo do 5 km, električno še veliko več). Prednosti aktivne mobilnosti smo najbolje spoznali v času epidemije koronavirusa, ko je aktivna mobilnost zacvetela tudi na naših ulicah. 
Evropski teden mobilnosti (ETM) vas vabi, da se v prizadevanju za višjo kakovost življenja pridružite 220 milijonom ljudem po vsej Evropi. Med 16. in 22. septembrom 2021 se bo 84 prijavljenih slovenskih občin na različne načine pridružilo obeležitvi tega tedna, ki letos poteka pod sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«
 
IN KAJ LAHKO STORIMO POSAMEZNIKI?
 
Vozite manj
Povprečen slovenski avtomobil na leto »popije« za 1.400 evrov bencina, izpusti pa 3.120 kg CO2. Najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.
 
Pustite avto doma, uporabljajte kolo ali noge
Vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov. Namesto z avtom se na krajše poti odpravite s kolesom, peš ali pa uporabite javni prevoz. V vašem kraju bodo zaradi tega ulice bistveno prijetnejše za življenje, vi pa boste tako spotoma poskrbeli tudi za rekreacijo. Namesto za vožnjo uporabite prosti čas za družino, konjičke, šport ali zabavo. Namesto za gorivo denar namenite virom boljšega počutja.
 
Ne vozite se sami
V službo se peljite skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte skupne opravke, da se peljete čim manjkrat. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj. S tem boste prihranili čas, denar in zmanjšali vplive na okolje.
 
Vozite odgovorno
Z manj agresivno vožnjo boste močno znižali količino izpustov, porabo goriva ter raven hrupa. Poskrbite za zmanjšanje porabe goriva – odstranite strešni prtljažnik, kadar ga ne potrebujete; redno vzdržujte avto in poskrbite za pravilno polnjenje pnevmatik; ne puščajte avtomobila v prostem teku – vsak postanek, daljši od 10 sekund, je potratnejši od ponovnega vžiga motorja.
 
Bodite sprememba na bolje
Delodajalcu predlagajte spodbujanje alternativnih oblik prevoza na delo. Od lokalnih oblasti zahtevajte informacije o kakovosti zraka ter ukrepe za njegovo čistočo. Predlagajte preoblikovanje parkirišč v igrišča, parke ali prostore s kulturnimi prireditvami. Tako bodo osrednji prostori vaše lokalne skupnosti, zdaj viri hrupa in gneče, postali kraj srečevanj in vir zadovoljstva.
 
Umaknite avtomobile z ulic
Kadar je to mogoče, parkirajte izven mestnih središč in tako pomagajte rešiti ulice iz oprijema pločevine. Podprite spremembe prometnih ureditev v svojem kraju in sooblikujte območja brez avtomobilov.
 
Letošnjemu Evropskemu tednu mobilnosti se pridružujejo tudi nekatere občine ustanoviteljice Skupne službe varstva okolja. Njihove programe lahko najdete na povezavi http://okolje.maribor.si/okoljski-dnevi/evropski-teden-mobilnosti/. 
 
Programe dogodkov ETM 2021 po celotni Sloveniji in veliko zanimivosti na temo trajnostne mobilnosti lahko najdete na povezavi www.tedenmobilnosti.si. 
 
Pripravila:
Nina GORNIK MULEC
SOU Maribor, Skupna služba varstva okolja