PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU 2010

»Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan…« Tako je zadonela slovenska himna na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, ki se je odvijala na ta prazničen večer v kulturnem domu v Jurovskem Dolu.

Po himni je navzoče nagovoril župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec. V govoru je poudaril pomen ljubiteljske kulture, ohranjanje kulturne dediščine že od časa Prešerna, pa vse do danes. Prav tako se je zahvalil vsem nastopajočim za vložen trud in prosti čas, ki ga nesebično in z ljubeznijo namenjajo kulturi.

Celotna proslava je bila v znamenju pesmi in Jurovskega okteta, ki v tem letu obeležujejo peto obletnico delovanja in izid prve zgoščenke. Med pesmimi so učenci OŠ Jožeta Hudalesa pričarali duh Prešernove poetike z deklamacijo njegovih pesmi. V dobro voljo so nas zazibale tudi prav posebne melodije tamburaškega orkestra Prosvetnega društva Ruda Sever iz Gorišnice, z odlično vokalistko Karmen Klinc.

Še malo smo prisluhnili Jurovskem oktetu in že se je proslava prevesila v drugo polovico. Predsednica Zveze kulturnih društev Slovenskih goric, Marija Šauperl, je nagovorila vse navzoče, še posebej letošnje nagrajence za posebne dosežke v ljubiteljski kulturi, ter jim podelila najvišja priznanja. Letošnji nagrajenci so bili: Vesna Merčnik (KD Benedikt), Terezija Petrič (KD Sv. Trojica), Jože Golob (KD Lenart), Franc Črnčec (KD Jurovski Dol), Petra Caf (KD Voličina) in mešani pevski zbor iz Svete Ane z zborovodjo Natalija Šijanec (KD Sveta Ana). Ob zaključki se je predsednica Zveze kulturnih društev Slovenskih goric zahvalila tudi Občini Sv. Jurij v Slov. goricah, ki je sofinancirala prireditev in poskrbela tudi za udobje gledalcev z nakupom novih stolov za kulturni dom.

Na oder so se vrnili pevci Jurovskega okteta in predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, Miroslav Breznik, ki je v govoru poudaril pomen ohranjanja slovenske identitete, kulture in domovinske zavesti, še zlasti sedaj, ko je Slovenija članica velike evropske skupnosti. Prav posebej je še čestital Jurovskemu oktetu s strokovnim vodjem, Francijem Divjakom, ob izidu prve zgoščenke in vsakega od njih obdaril z uokvirjeno fotografijo.

Po še zadnji skupni pesmi Jurovskega okteta in tamburaškega orkestra, je povezovalka prireditve, Darinka Čobec, sklenila proslavo z besedami: »… narod, ki v svoji himni slavi vse narode, spoštuje sosede, svobodo, vino, dekleta… že ne more biti slab narod…« In nabito polna dvorana se je strinjala.

Po proslavi je, kakor je pri nas že v navadi, sledilo druženje in kramljanje z znanci, prijatelji in sokrajani ob okusnih dobrotah, ki so jih pripravile članice Društva kmečkih gospodinj in deklet Sveti Jurij. In morda se je prav takrat utrnila kakšna ideja, za naslednje kulturne prireditve, ali kaj podobnega…

1 2 3 4