Sofinanciranje kadrovskih štipendij v okviru regijske štipendijske sheme za Podravje v šolskem/študijskem letu 2008/2009!

Nosilec Regijske štipendijske sheme za Podravje eim, Center razvoja človeških virov je dne 25. 4. 2008 na spletni strani www.center-rcv.org objavil »Javni poziv za izbor delodajalcev v enotno Regijsko štipendijsko shemo (RŠS za Podravje) za šolsko/študijsko leto 2008/2009«, ki se bo predvidoma sofinanciral iz sredstev Evropskega socialnega sklada v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013.
Namen kadrovskih štipendij v okviru RŠS za Podravje je zmanjšati neskladje med ponudbo in povpraševanjem po kadrih na trgu dela, spodbuditi delodajalce k načrtovanju razvoja kadrov in povečati zaposlovanje mladih v regiji. Enotna regijska štipendijska shema prinaša delodajalcem številne ugodnosti, med drugim tudi sofinanciranje v višini do največ 70% kadrovske štipendije.

Kdo zagotavlja sredstva za štipendijo?
Štipendija iz RŠS za Podravje je sestavljena iz dveh oz. treh delov v sledečem razmerju:
• del, ki ga iz Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije zagotavlja štipenditor v višini 50 % dodeljene kadrovske štipendije, vendar največ v višini 30 % minimalne plače skladno s 35. členom predloga Zakona o štipendiranju (ZŠ),
• del, ki ga zagotavljajo občine (Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče - Slivnica, Kungota, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Rače - Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Starše, Sveta Ana, Šentilj) za posameznega upravičenca, vezano na sedež podjetja v posamezni občini, v višini od 0 % do 20 %,
• del, ki ga zagotavljajo delodajalci, pri katerih se bodo štipendisti zaposlili za čas trajanja izobraževalnega programa oz. za čas sklenitve pogodbe o štipendiranju, v višini od 30 % do 50 %.

Kdo lahko pridobi pravico za vključitev RŠS za Podravje?
Pravico do vključitve v RŠS za izvajanje kadrovskega štipendiranja potrebnega kadra imajo delodajalci, ki so pravne osebe zasebnega prava ali fizične osebe s sedežem ali prebivališčem na območju razvojne regije Podravje, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi, in se prijavijo na javni poziv s predpisanimi obrazci in izjavami ter izpolnjujejo naslednje pogoje skladno s Pravilnikom o izvajanju enotnih Regijskih štipendijskih shem:
• imajo sedež ali poslovno enoto na območju razvojne regije Podravje,
• imajo kadrovsko potrebo, ki ustreza razvojni potrebi in perspektivnosti poklica ter je skladna z lokalno listo deficitarnosti poklicev v posamezni razvojni regiji ali posebni prioriteti, ki jo določi štipenditor,
• zagotavljajo sredstva za izplačilo štipendije iz RŠS za celotno dobo šolanja/študija štipendista,
• zagotavljajo štipendistu po končanem šolanju zaposlitev na ustreznem delovnem mestu za nedoločen čas s polnim delovnim časom oziroma najmanj za čas prejemanja štipendije,
• ne smejo biti v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije ter kapitalske neustreznosti po 10. členu Zakona o finančnem poslovanju podjetij (ZFPPod),
• kadrovska potreba ustreza poslovni dejavnosti delodajalca, programu prestrukturiranja oz. je utemeljena s šolanjem za nadaljevanje (prevzem) poslovanja družinskega podjetja ali kmetijskega gospodarstva.

Kako se prijaviti?
Delodajalci se prijavijo na obrazcu »Prijavni obrazec – javni poziv«. Prijavnemu obrazcu mora biti priložena:
o Izjava o zagotavljanju sredstev in zaposlitvi štipendista po končanem štipendiranju (»Izjava« iz razpisne dokumentacije);
o fotokopija sklepa o vpisu v Sodni register oz. Poslovni register oz. drugo dokazilo o registraciji pri pristojnem organu.

Navedeni pogoji so določeni v 5. in 8. členu Pravilnika o izvajanju enotnih Regijskih štipendijskih shem (RŠS), ki je dostopen v poslovnih prostorih in spletni strani štipenditorja: eim, Center razvoja človeških virov, Pobreška cesta 20, 2000 Maribor; www.center-rcv.org.

Rok za prijavo?
Rok za oddajo vlog je 30. maj 2008. Vloge so lahko predložene priporočeno po pošti ali osebno oddane v poslovnih prostorih štipenditorja:

eim, Center razvoja človeških virov
Pobreška cesta 20
2000 Maribor.

Prijave morajo biti predložene v zaprti kuverti, vidno označene z napisom »Prijava na javni poziv – enotna Regijska štipendijska shema« in točnim naslovom pošiljatelja na hrbtni strani.

Kako do prijavne dokumentacije?
Dokumentacija javnega poziva (OBR1_javni poziv) je od dneva objave 25. 4. 2008 na voljo na spletni strani štipenditorja: www.center-rcv.org.

Dodatne informacije:
eim, Center razvoja človeških virov, Pobreška cesta 20, 2000 Maribor
tel: 02/ 333 13 33
kotaktni osebi: Brigita Horvat in Tatjana Pavlič