12.kolegij županov

12. KOLEGIJ ŽUPANOV V OBČINI SV. JURIJ V SLOV. GORICAH

V ponedeljek, 29. septembra ob 9. uri so se v prostorih Občine Sv. Jurij v Slov. goricah sestali župani občin Upravne enote Lenart na 12. rednem kolegiju.

Po pregledu zapisnika prejšnjega kolegija in razpravi o realizaciji sklepov, se je razvila razprava, kako se najbolj učinkovito ubraniti pred naravnimi nesrečami – neurji s točo, ki so letošnje leto povzročila obilo škode na kmetijskih pridelkih in objektih. Nato je predsednica LAS Ovtar Slovenskih goric, ga. Vida Šavli, podala poročilo o delu lokalne akcijske skupine za preteklo obdobje. V uvodu je predsednica povedala nekaj statističnih podatkov o delovanju LAS-a v prvem letu njegovega delovanja. V nadaljevanju je na kratko orisala prihodnje projekte, ki bi bili zanimivi za celotno območje Slovenskih goric: projekt blagovne znamke Ovtar Slovenskih goric, projekt ustanovitve turistično-informativnega centra TIC, spletna stran LAS-a, animacije in izobraževanja…

Župani so ocenili sodelovanje LAS-a z občinami kot dobro. Strinjajo se, da se v prvi fazi izvedejo zgoraj navedeni projekti, ki so zanimivi za vse občine, v prihodnje pa vsaka občina, po zgledu Občine Cerkvenjak, pripravi svoje projekte, LAS Ovtar Slovenskih goric pa bo pomagala pri uresničiti le-teh.

V nadaljevanju je župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah razdelil ostalim županom tabelo, v kateri so zbrani podatki o veljavnih ekonomskih cenah vrtcev v vseh občinah Upravne enote Lenart. Ekonomske cene so v različnih vrtcih zelo razlikujejo. Župani se strinjajo, da se ekonomske cene, ki ne pokrivajo stroškov vrtca, dvignejo na takšno raven, da bodo ti stroški pokriti. V tem primeru bodo v vseh občinah UE primerljive ekonomske cene vrtca glede na določene oddelke.

Naslednja točka dnevnega reda je bila namenjena temi o ustanovitvi medobčinskega organa za varstvo okolja in ohranjanja narave. Večina županov meni, da do sedaj še niso potrebovali storitev omenjenega organa. Strinjajo se, da se ne bi bilo pametno prenagliti in da še počakajo ter preučijo, kaj bi z ustanovitvijo skupnega medobčinskega organa za varstvo okolja in ohranjanja narave pridobili ter kakšne so še druge možnosti.

Podobno je z ustanovitvijo medobčinske redarske službe. Občina Lenart bo na prihodnji seji občinskega sveta obravnavala varnostni načrt Občine Lenart, druge občine pa bodo to storile v prihodnosti. Pri tem se poraja vprašanje, kolikor je ta organ potreben v posameznih občinah in ali bi nemara bilo smiselno ustanoviti svojo medobčinsko redarsko službo v okviru občin Upravne enote Lenart.

Kot zadnja točka dnevnega reda je bila načrtovana predstavitev projekta Slovenske gorice, katerega bi naj predstavi Sašo Radovanovič, predstavnik podjetja Ostroga d.o.o. Ker je bil g. Radovanovič zaradi bolezni odsoten, so o projektu Slovenske gorice razpravljali župani sami. Večina je bila mnenja, da bi bilo bolj smotrno, da bi ta projekt izpeljala Razvojna agencija Slovenskih goric z morebitnimi zunanjimi izvajalci, tudi s podjetjem Ostroga d.o.o. O tej točki dnevnega reda se bodo župani pogovarjali še na prihodnjih kolegijih.

1234