ZBOR OBČANOV

Občina Sv. Jurij v Slov. goricah je v četrtek, 06.11.2008, organizirala zbor občanov, na katerega so bili posebej povabljeni vsi lastniki zemljišč, ki mejijo z lokalno cesto LC 203 221 in javnima potema JP 703-381 ter JP 703-371, katere dejansko potekajo iz smeri Jurovskega Dola v smeri Zgornjega Partinja do izvoza oz. uvoza na avtocesto v Pernici in vsi ostali zainteresirani občani.


Zbora oz. seznanitvenega sestanka, ki je potekal v kulturnem domu v Jurovskem Dolu, so se zraven precejšnjega števila občanov, udeležili tudi člani in članica občinskega sveta: Marija Šauperl, Ludvik Dajčman, Drago Korošec in Gregor Nudl. Župan občine, Peter Škrlec, je uvodoma pojasnil, da je namen srečanja predstavitev projekta "Povezava urbanega središča z avtocesto", s katerim je Občina Sv. Jurij v Slov. goricah uspela na Četrtem javnem razpisu za prednostno usmeritev »Regionalni razvojni programi«, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«, ki ga je razpisovala Služba vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Dodal je še, da je skupna dolžina teh treh cest približno 5.200 metrov in da je cestišče na nekaterih delih v zelo slabem stanju, predvsem tako imenovan Babšekov klanec in cesta proti Vukovju. Prav na tem področju, torej mejnem križišču z Občino Pesnica v Zgornjem Partinju, bi se projekt pričel izvajati v naslednjem letu, končal bi se v Jurovskem Dolu, v letu 2010. Občina Sv. Jurij v Slov. goricah pri izgradnji te ceste ne bo pobirala plačila samoprispevka občanov, njena želja pa je, da lastniki obcestnih zemljišč ne bi zahtevali odškodnin in bi to investicijo vzeli kot investicijo za prihodnost – tako zase kot za svoje otroke, vnuke. Vrednost projekta je okrog 1,000.000,00 €, kljub evropskim sredstvom, ki predstavljajo približno 400.000,00 €, je preostanek velik zalogaj za občino.


Projekt je v nadaljevanju podrobneje predstavil Samo Kristl, zaposlen v Občinski upravi Občine Sv. Jurij v Slov. goricah tako, da je vsem zbranim prikazal celotno traso ceste, ki bi se razširila za en meter, in sicer iz sedanjih treh metrov asfaltne površine na štiri metre asfaltne površine, z dvema pol metra širokima bankinama.


Občani in ostali prisotni so izrazili navdušenje nad projektom in s tem izboljšavo prometne infrastrukture v občini in zvišanje bivalnega standarda, čutiti pa je bilo tudi bojazen, da se bo z razširitvijo ceste zmanjšala prometna varnost na cesti, sploh pešcev. Opozorili so tudi na odseke ceste, kjer je razširitev nemogoča, zaradi zgrajenih hiš na obeh straneh ceste, t.i. ozkih grlih. Samo Kristl na pomisleke odgovarja, da se cesta tam, kjer razširitev ni mogoča, ne bo širila, cesta se bo v teh delih uredila v obstoječi širini, na določenih odsekih, kjer obstaja strnjeno naselje se lahko hitrost prometa umiri z ukrepi za umiritev prometa.


Po končani razpravi je velika večina prisotnih izrazila željo, da občina nadaljuje s projektom izgradnje ceste. Za vse nerazjasnjene zadeve, področja s kritičnimi točkami in vse ostale dileme, ki na sestanku niso bile dovolj natančno pojasnjene, pa naj se zainteresirani posamezniki oglasijo na občini, kjer se bodo zadeve reševale posamično, sprotno in po potrebi s sodelovanjem projektanta.