Strokovna ekskurzija "LAS Ovtar Slovenskih goric" Prekmurje

Ena od temeljnih sestavin ponudbe podeželja je oblikovanje kakovostne in prepoznavne blagovne znamke, ki odraža geografsko poreklo, kvaliteto in tradicijo. Vsega tega pri nas ne manjka, le združiti je treba moči in znanje v oblikovanje lastne blagovne znamke »Ovtar«.

V ta namen je bila v okviru Društva za razvoj podeželja »LAS Ovtar Slovenskih goric« v petek 28. novembra 2008 organizirana strokovna ekskurzija z ogledi primerov dobre prakse trženja in oblikovanja blagovne znamke Prekmurja v:

  • Šunkarni Kodila v Markišavcih in v njihovi butični trgovini - vzorčni primer nastajanja in trženja blagovne znamke; predstavitev trženja blagovne znamke nam je predstavil g. Kodila, pobudnik in strokovnjak s področja uveljavljanja blagovne znamke Prekmurja: »Diši po Prekmurju«;
  •     v Moravskih Toplicah smo si ogledali TIC in spoznali kako potrebno je povezovanje ponudnikov pri skupnem nastopu turistične ponudbe podeželja;
  •     na Turistični kmetiji Puhan v Bogojini je sledilo kosilo s tipičnim bogračem in gibanico, gospodinja nam je na kratko predstavila kmetijo in trženje produktov kmetije;
  •     v Bogojini smo si ogledali cerkev Gospodovega vnebohoda - Plečnikova cerkev, ki predstavlja imeniten primer sožitja Plečnikove avtonomne arhitekturne govorice, oplemenitene s spoznanji iz lokalne stavbarske in umetnoobrtne prakse.


Strokovna ekskurzija je del skupnih aktivnosti pri doseganju cilja: krepitev družbene vloge pridelovalcev, predelovalcev in izdelovalcev domačih izdelkov v javnem in zasebnem življenju, kar bo zagotovo imelo pozitiven rezultat pri ponudniku, v lokalnem okolju in v skupnem nastopu povezavi znotraj celotnega območja LAS.
V LAS Ovtar Slovenskih goric smo v okviru prioritete Lokalne razvojne strategije »Spodbujanje kmetijstva in sonaravnega kmetovanja« dali poudarek trženju izdelkov in produktov pod blagovno znamko OVTAR. Nadgradnja projekta je »vzpostavitev prodajnih poti ponudbe na podeželju«.

Strokovne ekskurzije so se udeležili:
- člani Razvojnega sveta in strokovnih odborov Društva LAS Ovtar Slovenskih goric
- gostinci, nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji v UE Lenart, rokodelci idr.
- KGZS, Kmetijsko svetovalna služba Lenart

12345