Snežne razmere in pluženje cest v občini

Za kategorizirano cestno mrežo lokalnih cest na področju občine Sv. Jurij v Slov. goricah, je v zimskem času zagotovljeno pluženje snega, posip poledice in ostalo. Lokalne ceste v občini Sv. Jurij v Slov. goricah so v II., III. in IV. prednostnem razredu pluženja in posipanja glede na šest razredov, v katere je Republika Slovenija razvrstila javne ceste glede na potrebne zimske službe:

1. razred: Vanj so uvrščene avtoceste in hitre ceste na katerih mora biti prevoznost zagotovljena vseh 24 ur. Ob normalnem sneženju je potrebno zagotoviti prevoznost na celotnem vozišču, pomembnejših križanjih, in dovozih k večjim parkiriščem. Prevozni morajo biti tudi odstavni pasovi. Ob močnejšem sneženju mora biti prevozen vsaj en vozni pas in dovozi k večjim parkiriščem.

2. razred: V tem razredu se nahajajo glavne ceste, glavne mestne ceste, in pomembnejše regionalne ceste. Te ceste morajo biti prevozne med 5. in 22. uro. V primeru sneženja so med 22. in 5. uro, možni do dvourni zastoji.

3. razred: V ta razred so uvrščene ostale regionalne ceste, pomembnejše lokalne ceste, zbirne mestne in krajevne ceste, ki morajo biti prevozne med 5. in 22. uro. Ob sneženju so možni dvourni zastoji predvsem med 20. in 5. uro.

4. razred: Vanj so uvrščene ostale lokalne, mestne in krajevne ceste. Prevoznost je praviloma zagotovljena med 7. in 20. uro, vendar so ob sneženju možni krajši zastoji. Ob močnejših snežnih padavinah so možni tudi enodnevni zastoji.

5. razred: V ta razred spadajo javne poti, parkirišča in kolesarske povezave. Prevoznost teh prometnih površin se zagotavlja ob upoštevanju krajevnih potreb. Ob sneženju so možni enodnevni, ob močnejšem sneženju pa tudi večdnevni zastoji.

6. razred: V ta razred so uvrščene ceste, ki so v zimskih razmerah zaprte.