PRED NAMI SO TRIJE OKOLJSKI DNEVI

Poleg Dneva Zemlje prihodnje dni obeležujemo še Dan v rabljenih oblačilih in Slovenski dan brez zavržene hrane.

22. 4. 2023 – Svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo že več kot pol stoletja, je namenjen vsem prebivalcem našega planeta, vzpodbuja pa k aktivnemu ter odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja na vseh področjih, tudi v sektorjih kmetijstva in gozdarstva.

Letošnja tema je Vlagajmo v naš planet! Svetovni dan Zemlje nas nagovarja, da je še čas za rešitev planeta in da lahko izberemo uspešno in trajnostno prihodnost ter da obnovimo naravo in zgradimo zdrav planet za naše otroke. Veliko je področij in aktivnosti, kjer se lahko tako posamezniki kot podjetja angažiramo za boljši planet.

1

 

 Vir: pixabay.com

Kaj lahko stori vsak od nas?

Pogozdovanje je eden najpomembnejših in najbolj dostopnih načinov, kako lahko ljudje prispevajo k reševanju izzivov podnebnih sprememb. Pogozdovanje lahko stabilizira zemljišča pred erozijo ali naravnimi nesrečami, izboljša zdravje tal in napajanje podtalnice, spodbuja avtohtono in endemično favno ter zagotavlja gospodarski razvoj bližnjih skupnosti.

Opraševalci so ključnega pomena za globalno proizvodnjo hrane in prehransko varnost. Brez opraševalcev bi številna živila, od katerih smo odvisni, postala redka, kar bi ogrozilo življenje na našem planetu. Zato pomagajmo zaščititi opraševalce pred nevarnimi pesticidi in jim zasadimo vrt z medovitimi rastlinami ali pustimo kak del trate nepokošen, dokler cvetlice ne odcvetijo.

Planetu pa lahko pomagamo tudi z aktivnostmi na področju tekstila in odpadne hrane, čemur sta posvečena dneva opisana v nadaljevanju.

23. 4. 2023 – Dan v rabljenih oblačilih

Sistemske spremembe seveda moramo zahtevati, a te ne bodo prišle čez noč. Lahko pa čez noč spremenimo svoje vsakdanje navade in posredno vplivamo na povpraševanje in ponudbo bolj trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje oblačil. Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in hiperodlaganje, katerim se najlažje zoperstavimo z zgledom. Zato vas vabimo, da si tudi vi 23. aprila oblečete rabljena oblačila. Lahko sodelujete v akciji #DanVRabljenihOblačilih, ki jo organizirajo Ekologi brez meja. Več informacij najdete na njihovi spletni strani.

Obiščite izmenjevalnice oblačil, trgovine z rabljenimi oblačili ali šiviljski tečaj.

Cunjami misli eko m

 

 

 

 

Vir: ZPM Maribor

Pred petimi leti je skupina mladih želela opozoriti na težave, ki jih povzroča hitro menjajoča se moda. Zato je Zveza prijateljev mladine Maribor pričela vsak zadnji torek v mesecu prirejati izmenjevalnico oblačil, ki so jo poimenovali Cunjami. Udeležite se ga lahko že naslednji torek, 25. 4. 2023, med 17. in 19. uro v Domu ustvarjalnosti mladih na Razlagovi ulici.

Prav tako je v Mariboru več trgovin, kjer ponujajo oblačila iz druge roke, kot je na primer Ropotarnica na Partizanski cesti. Lahko se pa tudi vpišete v šiviljski tečaj in se naučite kako popraviti ali predelati svojo obleko.

24. 4. 2023 - Slovenski dan brez zavržene hrane

Vlada RS je za 24. 4. razglasila Slovenski dan brez zavržene hrane. Ta dan skupaj s pobudnikoma Lidl Slovenija in Ekošola ter številnimi drugimi partnerji obeležujemo že tretje leto.

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Proč mečemo ogromne količine neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane, saj imamo v razvitih državah svežo in poceni hrano vedno na dosegu roke.

Na dan brez zavržene hrane želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni. 

Kaj lahko v vsakdanjem življenju storimo za zmanjšanje količine odpadne hrane?

  • Kupimo samo to, kar zares potrebujemo.
  • Razumimo pomen »porabiti do« in »uporabno najmanj do«.
  • Porabimo, kar že imamo.
  • Izogibajmo se prevelikim porcijam.
  • Prepoznajmo, kdaj je plesen nevarna.
  • Delimo odvečno hrano.
  • Uporabimo tudi manj želene dele živil.

Reciklirana kuharija ponuja veliko idej, kako porabiti ostanke kosila ali večerje ter iz njih ustvariti novo domiselno jed.

dan brez zavrzene hrane naslovna

 

 

 

 
Vir: boljsi-svet.si

Viri:
www.gov.si
www.ebm.si
www.prehrana.si
www.boljsi-svet.si